Wade Walton: Bluesbarber uit Mississippi

Wade Walton was bluesmuzikant en burgerrechten activist uit Clarksdale, Mississippi. Ook was hij een gerenommeerde kapper, die vele beroemde muzikanten tot klantenkring kon rekenen. Tot zijn vaste klanten behoorden Howlin ‘Wolf, Sonny Boy Williamson en Ike Turner. Waltons bijnaam was dan ook Bluesbarber.

Wade Walton: de Bluesbarber

Walton was een getalenteerd bluesmuzikant. Hij speelde mondharmonica, gitaar en met het scheermes gaf hij het ritme aan door met het mes langs de wetsteen te schrapen. Begin jaren ’60 nam hij het album Shake ‘Em On Down op. Walton had een grote naam kunnen worden in de muziek. Hij speelde met de groten der aard. Zo speelde in de Kings of Rhythm met Ike Turner, maar bleef liever werken als kapper Omdat Walton politiek actief was en zich inzette voor de burgerrechtenbeweging, kreeg hij veel kritiek. In zijn kapperszaak werd zelfs een bom naar binnen gegooid.

Wade Walton

Documentaire

Wade Walton is ook te zien in de documentaire van Bill Ferris uit 1975 over de Delta-blues getiteld Give My Poor Heart Ease en in Deep Blues: A Musical Pilgrimage to the Crossroads van Robert Mugge uit 1992. Walton stierf in St. Louis, Missouri, op 10 januari 2000, op 77-jarige leeftijd.

Bekijk hieronder enkele video’s die zijn opgenomen bij Wade Walton in de kapperszaak.

Wade Walton from "Give My Poor Heart Ease" (1975)

Born in Mississippi in 1923, Wade Walton chose to pursue a career as a barber instead of a professional musician. He cut hair for over 50 years in Clarksdale and enjoyed providing entertainment for his customers, as seen in this clip filmed by Bill Ferris in 1975.

Geplaatst door Dust-to-Digital op Maandag 3 december 2018

Bronnen: Gran Hotel Insolación, Mississippi Blues Trail, Mississippi Writers and Musicians, Wikipedia