Het recept voor vrolijke muziek

Wat is het recept voor vrolijke muziek? En is er een speciale formule voor muzikale oppeppers? Neuropsycholoog Jacob Jolij van de Rijksuniversiteit Groningen heeft het recept achterhaald voor vrolijke muziek  Ook ontdekte hij dat Don’t Stop Me Now van Queen het allervrolijkste liedje ooit is. 

Het recept

De drie belangrijkste elementen voor een goed nummer zijn toonsoort, tempo en tekst. De Groningse Neuropsycholoog Jacob Jolij van de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen heeft dat onderzocht door een lijst samen te stellen van 126 nummers. Die lijst kwam tot stand op basis van een enquête die Jolij bij 2000 Britten had uitgevoerd. Hij vroeg hen van welke nummers zij het gelukkigst werden. Vervolgens liet Jolij de songs door zijn onderzoeksteam bestuderen. Zij lieten proefpersonen twee weken lang alleen maar naar upbeat muziek luisteren en ze ontdekten een patroon en kwamen zo achter het recept voor vrolijk muziek.

vrolijke muziek
Oude baas wordt vrolijk van Don’t Stop Me Now van Queen. Bron afbeelding: Pxhere

Tempo van vrolijke muziek

Het recept bestaat, zo schreven we hierboven al, uit toonsoort, tempo en tekst. Met name het tempo is erg belangrijk. het tempo van een ‘vrolijk’ liedje ligt namelijk een beetje hoger dan dat van het gemiddelde liedje. Zo ligt het gemiddelde tempo van popmuziek  rond rond 118 beats per minute, terwijl dat bij de vrolijke liedjes 140 tot 150 beats per minutes was. Op de video hieronder wordt uitgelegd hoe de proefpersonen zijn onderworpen aan de test.

De top tien vrolijke muziek

Dit is zijn volledige top 10 van lekkere tracks waar bijna iedereen gelukkig van wordt.

1. Don’t Stop Me Now – Queen
2. Dancing Queen – Abba
3. Good Vibrations – The Beach Boys
4. Uptown Girl – Billie Joel
5. Eye of the Tiger – Survivor
6. I’m a Believer – The Monkeys
7. Girls Just Wanna Have Fun – Cyndi Lauper
8. Livin’ on a Prayer – Jon Bon Jovi
9. I Will Survive – Gloria Gaynor
10. Walking on Sunshine – Katrina and The Waves

Er is nog een groot aantal aanvullingen. Zo maakt Wake Me Up Before You Go-Go van Wham en Happy van  Pharrell Williams een grote kans. En kijk ook een naar de top 110 met de allerbeste  Feel Good nummers aller tijden. Daar vind je ook pareltjes!

Bronnen: Metrotime, RTV Noord