Veertig jaar Halloween

Het is veertig jaar geleden dat de film Halloween werd gemaakt. Een superenge horrorfilm met superenge muziek. Omdat het vandaag 31 oktober is, de dag dat het feest Halloween wordt gevierd, is het tijd om deze film en bijbehorende soundtrack in het zonnetje te zetten!

Halloween: het feest

Halloween, ook bekend als allerheiligenavond, is een feest dat wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen. Het is een van oorsprong een Keltisch feest, waarbij de geesten die uit dode mensen oprijzen, worden aangetrokken door voedsel dat voor de deuren wordt neergelegd. Het feest werd gekaapt door de katholieken die er het christelijk feest van Allerheiligen van maakten. Op deze dag worden alle heiligen van de rooms-katholieke kerk herdacht. De laatste decennia is het feest opnieuw gekaapt. Dit keer door de commercie die het griezelen tot een waar koopfeest hebben gemaakt.

Halloween: de film

Halloween is ook de naam van een horrorfilm uit 1978 van John Carpenter en is een van de engste films aller tijden. Dit jaar wordt gevierd dat de film 40 geleden is gemaakt. Het is een horror klassieker. Dat kwam niet alleen door het script, dat overigens  in slechts 2 weken werd geschreven, maar ook door de muziek. Het is een slasher-film, waarbij een psychopaat  zijn slachtoffers stalkt en op gruwelijke wijze vermoordt. In Halloween is Michael Myers de slechterik. Hij vermoordt op zesjarige leeftijd zijn zus Judith met een keukenmes. Hij wordt opgesloten in een psychiatrische kliniek. Vijftien jaar later, wanneer Meyers 21 jaar oud is, moet worden bepaald worden of hij vrijgelaten mag worden. De dokter oordeelt dat deze psychopaat hij nooit meer vrij mag komen. Maar Meyers ontsnapt en gaat terug naar zijn geboortedorp Haddonfield…..

Halloween
Poster van de film Halloween. Bron afbeelding Global Panorama via Flickr

Halloween: de muziek

Een van de redenen dat de film zo’n succes werd, kwam door de muziek. Carpenter was hier zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor. In drie dagen had hij de muziek gecomponeerd. Zelf componeren ging het snelst en was het goedkoopst! Carpenter die geen noot kan lezen gebruikte hiervoor een elektrisch keyboard. Voor het ritme, een 5/4 maat, liet hij zich inspireren op een oefening op de bongo’s die ooit hij van zijn vader had geleerd. Op de aftiteling stond hij overigens niet zelfs als componist vermeld, maar hij een schuilnaam aan, namelijk Bowling Green Philharmonic Orchestra. Enkele van de nummers werden door Carpenter opgenomen met een groep vrienden, die zich gezamenlijk The Coupe DeVilles noemden.

Beklemmende klanken

Het themanummer speelt de piano een hoofdrol die dissonante klanken in een 5/4 maat speelt. Telkens wordt het zelfde riedeltje herhaalt. Heel eenvoudig en heel herkenbaar! Het zorgt voor een beklemmende sfeer. Een sfeer die spanning oproept en waarbij je je afvraagt wanneer er iets gebeurt. Luister zelf maar.

Luister naar de hele soundtrack op onderstaande afspeellijst van Spotify.

Bronnen: Beleven, Halloween Movies, Mental Floss, The Official John Carter Wikipedia