Voodoo Funk van de Togo All Stars

De Togo All Stars spelen voodoo funk: een mix van voodoo, highlife, afrobeat en funk. Dit tienkoppige orkest brengt muziek die invloeden laat horen uit verschillende plaatsen van Togo. De band staat garant voor muzikaal genot met een flinke dosis percussie, stevige blazers, vette baslijnen en gillende gitaarsolo’s.

Tchaka Tchaka

De Togo All Stars bestaat uit oudgedienden en jonge muzikanten. De zanger van de Togo All Stars is Aguey Cudjoe. Hij was in de jaren ’70 al actief in Accra, waar de West-Afrikaanse muziek in die jaren een hoogtepunt bereikte. Nu staat hij samen met jonge muzikanten op het podium en één van hen is zanger Awumakuga Otu Rodrigue. De band maakt voodoo funk die geïnspireerd is op highlife, de muziek van Fela Kuti en Orchestre Polyrythmo. En dat is niet toevallig want Lomé de hoofdstad van Togo, ligt tussen tussen Accra in Ghana, waar de highlife in de jaren ’50 is ontstaan en Cotonou, de thuishaven van Orchestre Polyrythmo. Ook redelijk dichtbij is Lagos in Nigeria, waar Fela Kuti furore maakte met zijn afrobeat. Het bewijs is het nummer Tchaka Tchaka. Een heerlijke track! Bijna een kwartier lang genieten.

Visumproblemen

De Togo All Stars wilden al eerder naar Nederland komen. Door onrust in het thuisland, kregen ze geen visum en moesten ze hun tour cancelen. Maar het gaat inmiddels stukken beter met de band. Ze hebben een platencontract bij Excelsior en maken een tour langs Nederlandse en Belgische podia.

Luister naar de single Way out of sadness.

Voodoo Funk

Voodoo is de West-Afrikaanse religie die met de slavenhandel meekwam naar Amerika. In Amerika werd de religie verboden, maar in Togo zijn voodoo elementen nog alom aanwezig. Ook zijn voodoo en muziek in Togo nauw met elkaar verbonden. Iedere voodoo god heeft zijn eigen ritmes, beats en melodieën. Deze voodoobeats hoor je terug in de muziek van de Togo All Stars. De bandleden zijn bijna allemaal voodoosi, volgers van het voodoo geloof. Hoewel hun muziek put uit eeuwenoude tradities, klinken de Togo All Stars heel eigentijds en is hun voodoo funk lekker dansbaar.

Togo All Stars

Luister naar de Togo All Stars

Meer muziek van de Togo All Stars vind je op Spotify. Hieronder vind je je de playlist.

Bronnen: 3 voor 12Showcase.fm