Un Violador En Tu Camino: Feminstisch protestlied uit Chili

Het protestlied Un Violador En Tu Camino komt oorspronkelijk uit Chili, maar veroverde de hele wereld om aandacht te vragen voor het seksuele geweld en misbruik tegen vrouwen. De flashmob, waarbij vrouwen geblinddoekt de song ten gehore brengen, verspreidde zich als een olievlek over het internet.

Feminstische protestlied

De Chileense feministische actiegroep Las Tesis zong het lied voor het eerst tijdens een protestmars op 25 november, de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen van de Verenigde Naties. Het lied Un violador En Tu Camino (Een Verkrachter Op Je Pad) De flashmob werd door vrouwen in de hele Spaanstalige wereld overgenomen, maar duikt nu ook op in steden als Parijs, Londen, New York, Vancouver, Amsterdam en Berlijn.

De verkrachter

Dit collectieve protest is bedacht door Las Tesis, een actiegroep van vier vrouwen uit de Chileense stad Valparaíso. Het is een lied tegen geweld tegen vrouwen. Dit geweld is ontstaan door diepgewortelde macho-cultuur in hun land. Zo wordt in Chili slechts 8 procent van de verkrachtingen bestraft. Als protest zingen de vrouwen geblinddoekt het nummer.De verkrachter in het lied is niet allen de dader, maar ook naar rechters, de repressieve Staat,het patriarchaat, de agenten en de president

Bronnen: AD, NRC, Welingelichte Kringen