The Time For Peace Is Now: Soul Gospel of the 1970s

The Time For Peace Is Now: Soul Gospel of the 1970s is een documentaire over onbekende gospelgroepen uit de V.S. uit de jaren ’70. Het ging hen om de muziek en niet om het geld.

Ommekeer in de gospelmuziek

De jaren zeventig betekende voor vele gospelgroepen een ommekeer. Geïnspireerd door het succes van onder meer The Staple Singers, werd een jongere generatie gospelgroepen uit het Zuiden van de V.S. aangespoord om meer invloeden van funk, soul en RnB in hun geluid op te nemen en een meer seculier geluid te laten horen. Ze zongen niet langer over Jezus en God, maar ook over hoe we met elkaar moeten samenleven. Onder hen waren The Floyd Family, de Birmingham Spirituals en The Staples Jr Singers.

Muziekindustrie

Deze gospel groepen hadden eigenlijk niks van de doen met de muziekindustrie. Ze traden niet op voor het geld, maar de muziek was voor hen een passie. Ze deden alles zelf. Ze brachten hun eigen platen uit, regelden hun eigen optredens, deden hun eigen pr, verkochten en meer van dat soort zaken. Vaak hadden deze artiesten naast hun muzikale carrière, ook nog een full time job.

The Time For Peace Is Now: Soul Gospel of the 1970s is gemaakt door The Vinyl Factory en Luaka Bop. Bekijk de documentaire hieronder.