The Clash: New Year’s Day ’77

The Clash: New Year’s Day ’77 is een muziekdocumentaire over de Britse punkgroep, die bestond van 1976 tot 1985. De groep wordt beschouwd als een van de belangrijkste punkgroepen. Ze vielen op door hun rauwe muziek en door hun stevige linkse kritiek. De documentaire laat veel beelden zien die eerder nog niet waren vertoond.

Nieuwjaarsconcert

The Clash: New Year’s Day ’77 is een film van Julien Temple en laat zich het best omschrijven als een reis door de tijd. Het begint in de trendy nachtclub, The Roxy in het Londense Covent Garden. The Clash verzorgt het concert tijdens de officiële opening van deze nachtclub op 1 januari 1977. Een New years Eve concert.

The Clash

Na een optreden van The Sex Pistols besloot besluit Joe Strummer zijn andere band de pubrock band 101-ers op te heffen en een nieuwe weg in te slaan. Samen met gitarist Mick Jones,  bassist Paul Simonon werd de band in de zomer van 1976 opgericht. De naam voor de band werd bedacht door Simonon. Het viel hem op dat dit woord in vele krantenberichten voorkwam. Op 1 januari 1977 maakt het grote publiek kennis met deze punkband. D groep groeide uit tot een van de meest invloedrijk punkbands aller tijden.

The Clash
The Clash 1979 in Mick’s Nan’s flat. Bron foto: Mark Hillary via Flickr.

Punk

Natuurlijk was de punk het fundament van de groep, maar de bandleden omarmden veel meer genres, waaronder reggae, rockabilly en blues. Het dubbelalbum London Calling uit 1979 wordt beschouwd als een de beste punk- en rockalbum. Maar het begon allemaal in op nieuwjaar 1977.

Bekijk hieronder deBBC  documentaire uit 2014:  The Clash: New Year’s Day ’77.

Bronnen: BBC, Popstukken