Rock ‘n’ Roll High School bestaat 40 jaar

Vandaag, precies 40 jaar geleden, ging de film Rock ‘n’ Roll High School in premiere. Niet een beste film, maar The Ramones hadden de hoofdrol en dat maakt veel goed.

Rock ‘n’ Roll High School

Rock ‘n’ Roll High School is een Amerikaanse film die werd geregisseerd door Allan Arkush en was voor het eerst op 24 augustus 1979 in de bioscopen te zien. Het was een muziekfilm met wat humor en natuurlijk met The Ramones in de hoofdrol. Het verhaal is eigenlijk nogal mager en de film is om eerlijk te zeggen niet zo best. Het gaat over de leerlingen van de Vince Lombardi High School die hun suffe en stoffige schooldirecteur meer dan zat zijn. De school kan wel wat opgeschud worden…. ja een concert is de oplossing. In het geheim wordt een concert van de punkgroep The Ramones georganiseerd en de leerlingen hopen hiermee de directeur te overtuigen om de school te moderniseren.

Rock 'n' Roll High School
Poster van de film Rock ‘n’ Roll High School Bron afbeelding: Wikipedia

The Ramones

De film werd gemaakt in navolging van Saturday Night Fever en Grease, maar het nieuwe moest zijn dat het zich op een middelbare school zou afspelen: een discofilm die zich afspeelt op school. De titel was in eerste instantie dan ook Disco High School. Maar disco had afgedaan. Het moest een film met rockmuziek worden. Aanvankelijk werd gedacht aan Cheap Trick en Todd Rundgren, maar die pasten toch niet helemaal in het beeld. The Ramones, die nog niet echt bekend waren, bleken de perfecte acteurs. Bekijk de film hieronder.

Low budget film

De film werd in 23 dagen geschoten voor een super laag bedrag. Er was slechts $300.000,- mee gemoeid. Er werd gefilmd op de campus van Mount Carmel High School in South Central Los Angeles die eigenlijk gepland stond voor de sloop.
De hoop was dat deze film van The Ramones supersterren zou maken en het helemaal zouden maken. Hun commerciële succes bleef beperkt. Maar dat duurde nog even. Ze hielden er wel een hit aan over. Het nummer Rock ‘n’ Roll High School was naast Blitzkrieg Bop de enige hit van de Ramones in Nederland en België.

I just wanna have some kicks,

I just wanna get some chicks

Bronnen: Songfacts, Variety, Wikipedia