Rock-and-roll oma

Cordell Jackson (1923 – 2004) was een Amerikaanse gitariste. Ze werd ook wel de rock-and-roll oma genoemd. Maar ze was meer. Ze was namelijk de eerste vrouw die muziek produceerde, liedjes schreef en eigen rock-and-roll-platenmaatschappij had: het zogenaamde Moon Records label.

Cordell Jackson

De muziek van Cordell Jackson houdt het midden tussen Willie Nelson en Jimi Hendrix. Ze maakte muziek die iets weghad van het vroege werk van de Velvet Underground Jackson. Jackosn was geboren in Mississippi geboren gitarist en speelde met meer energie dan de meest bands van tegenwoordig. Bovendien was ze snel. Zo snel dat wanneer ze speelde haar plectrums aan diggelen braken.

Rock and Roll oma

Herontdekt

Eind jaren ’80 werd ze herontdekt. Ze trad op bij David Letterman en MTV en in 1991 speelde ze mee in een Budweiser commercial met Brian Setzer. Ze leert meneertje Setzer hoe je die moeilijke akkoorden moet spelen. Ze ging verder het leven door als rock and roll oma. En dat ze een rock and roll oma was, kun je zelf beluisteren op The Split en in een miniconcert uit 1989 en waarop ze speelde met The A-Bones.