River van Joni Mitchell: een kerstliedje dat geen kerstliedje is

River van Joni Mitchell… als je de eerste regels van de tekst hoort, dan denk je dat het een kerstliedje is. Ook de pianobegeleiding die gebaseerd is op de melodie van Jingle Bells geeft de indruk dat het een kerstnummer is. En dat is het dus niet!

Kerstmis

Het nummer is een triest liefdesliedje en staat dus haaks op het vrolijke kerstgevoel dat je deze periode opgedrongen krijgt. River speelt zich af tijdens de feestdagen. Joni Mitchell zit zwaar in de put, omdat ze Kerstmis niet met haar ex-vriendje, Graham Nash, kan doorbrengen. Ze heeft het uitgemaakt en voelt ze miserabel. Het nummer gaat dus over liefdesverdriet dat zich in de aanloop naar kerstmis afspeelt en waarin ze de stukgelopen relatie van zich haar afzingt en zo haar verdriet probeert te verwerken.

It’s coming on Christmas
They’re cutting down trees
They’re putting up reindeer
And singing songs of joy and peace
Oh, I wish I had a river
I could skate away on

Heimwee

Ook gaat River over heimwee dat ze heeft naar haar geboortegrond in Canada. Deze heimwee slaat dat in deze moeilijke periode als een mokerslag toe. In Canada heb je sneeuw en ijs gewend tijdens de Kerst, maar in haar toenmalige woonplaats Los Angeles is dat ijzige gevoel niet te vinden. Het liefst zou ze wegschaatsen van al die ellende.

Albumhoes van Blue van Joni Mitchell: Bron: Wikipedia

Coverversie

Het nummer werd vele malen gecoverd (meer dan 400 keer). En na Both Sides Now is het het meest gecoverde song van Mitchell. Vorig jaar nog door Ellie Goulding die er een nummer 1 hit mee scoorde. Onderstaande documentaire van Polyphonic vertelt meer over de achtergrond van het nummer River.

Kerstlockdown

River is dus geen kerstliedje, maar past prima in deze huidige kerstlockdown, waar eenzaamheid en verdriet hoogtij vieren. En er zijn nog veel meer trieste kerstliedjes.

Bronnen: Open Culture, Plaat van Maat, Salon, Smooth Radio, Wikipedia