Stravinsky was een trendsetter. Dat is bekend. Maar nooit geweten dat zijn muzikale ideeën ook nu nog toegepast zouden worden in de muziek van tegenwoordig. Het gaat om de orchestral hit. Dit geluidseffect is nu nog steeds geweldig populair.
Muzikale uitvinding
De orchestral hit is een uitvinding van Igor Stravinksy. Deze muzikale uitvinding was lang na zijn dood nog veelvuldig gebruikt. In de ‘jaren 80 vierde de orchestral hit hoogtijdagen, maar ook nu vind je dit element nog veelvuldig gebruikt.

De orchestral hit
Een orchestral hit is een geluidseffect dat wordt gecreëerd door de klanken van een aantal verschillende instrumenten die een enkele staccato-noot of akkoord spelen. Vroeger gebeurde dit met een echt orkest. In de jaren’80 werd hiervoor een synthesizer gebruikt. Het klinkt heel heftig, intens en pompeus. Het is een hit in de zin van een klap, een dreun. Daarom wordt het ook wel een orchestral stab genoemd. In onderstaand element kun je zo’n ouderwetse orchestral hit beluisteren, gespeeld door een echt orkest.
De Vuurvogel
Bovenstaande geluidsopname is afkomstig uit het ballet uit 1910 genaamd De Vuurvogel (L’Oiseau de Feu) van Igor Stravinsky. Stravinsky brak met zijn muziek de gangbare wetten van de klassieke muziek door kolossale orkesten te laten opdraven met uitgebreid slagwerk, strijkers en blazers die de concertzalen deden schudden hun grondvesten. Luister maar eens naar de laatste 3 onderdelen van de Vuurvogel. Dat staat bol van de orchestral hits
Uitvinding van Stravinksy?
De uitvinding van dit geluidseffect wordt toegeschreven aan Stravinsky. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. Waarschijnlijk heeft hij de orchestral hit wel populair gemaakt. Maar er gingen meer componisten hem voor. Verdi had dit effect al jaren eerder toegepast. Luister maar eens naar de eerste noten van het requiem Dies irae.
Orhestral hit in de muziek van vandaag
De uitvinding van Stravinksy is vandaag de dag dag nog steeds populair. Met name in de jaren’80 werd dit geluidseffect weer enorm populair. Luister maar eens naar het nummer Planet Rock uit 1982 van Afrika Bambaataa (0,17 sec).
Owner of a Lonely Heart van Yes uit 1983 is waarschijnlijk het meest bekende nummer dat de uitvinding van Stravinksy toepaste. Vanaf 0.20 hoor je het eerste exemplaar.
En ook Bruno Mars gebruikte de orchestral hit. Luister maar naar het nummer Finesse uit 2016. Zo rond 0.32 sec hoor je dit geluidseffect voorbijkomen.
Reis langs de orchestral hit
YouTube vlogger van Vox.com Estelle Caswell heeft een korte video over de orchestral hit gemaakt. Ze legt in detail uit hoe de muzikale uitvinding van Stravinsky door de tijd heen reisde en hoe het een van de meest iconische geluiden in de muziek van jaren tachtig werd. Hieronder kun je twee video’s van Caldwell bekijken. De eerste is een presentatie van haar op de 2018 Code Conference. De tweede is de video die op Vox.com te zien was over dit onderwerp.
Luister ook een naar de playlist die Caswell heeft samengesteld en waar de meest beroemde orchestral hit fragmenten te beluisteren zijn.