Muzikale Ontdekkingen, deel 6

In Muzikale Ontdekkingen, deel 6 gaat het over de vocabulaire van hip hop artiesten, Iggy Pop die een hamburger eet, kledingadvies op basis van muziekvoorkeur en het meest verdrietige liedje ooit.

Muzikale Ontdekkingen, deel 6

Bekijk hieronder de geschiedenislessen over muziek, onderzoek op basis van data uit de wereld van de muziek en andere muzikale ontdekkingen die ik voor je heb verzameld in het zesde deel in deze rubriek.

Wil je kledingadvies op basis van muziekvoorkeur: Met de Eison app Fits is het een fluitje van een cent.

Lyrics Wiki is de grootste verzameling met songteksten op het internet.

Girl Talk in a Box is een online app waarmee je een liedje kan opknippen in ritmische blokken. Deze blokken kan je vervolgens zelf bewerken. Een muzikale blokkendoos dus eigenlijk. Leuk speelgoed!

Nog een leuke site is dddance party. Kies dansers, moves en muziek voor jouw dance party. Zelfs de kleuren kun je zelf kiezen.

Muzikale Ontdekkingen deel 6

Ooit gehoord van de Cubaanse spin? Dat is een spin die kan dansen. Kijk zelf maar!

Een echte ontdekking is de demoversie van Imagine van John Lennon. Deze versie werd pas in 2016 ontdekt. De tape lag in het archief van van Yoko Ono, maar was gewoon vergeten. Toen geluidstechnicus Rob Stevens in deze archieven dook, ontdekte hij deze demoversie. Luister er hieronder naar.

Geschiedenisles

Ook heb ik enkele belangrijke jaartallen en gebeurtenissen op muzikaal gebied verzameld.

Harvest uit 1972 was het vierde studioalbum van Neil Young. Het zorgde voor Youngs doorbraak als soloartiest. Een fantastisch album. Het kwam ‘zo maar’ tot stand. In de video hierover vertelt Young erover.

De punk rock begon met de Sex Pistols en wel op 4 juni 1976 toen de band een concert gaf in Lesser Free Trade Hall in Manchester, England. Op A History of Alternative Music zie je hoe het vanaf die dag verder is gegaan met de punk rock.

Op Centuries of Sound vind je de audio-opnamen vanaf het jaar 1860. Eigenlijk is het een site waarop je de geschiedenis van het geluid verzameld is. Die geschiedenis start in 1860. Op 9 april van dat jaar werd namelijk de eerste verstaanbare geluidsopname van een menselijke stem gemaakt. Het ging om het lied Au Clair de la Lune. Het jaar 1860 is daarom startpunt van een reeks audio-opnames. Natuurlijk gaat het om muziek, maar ook spraak en andere geluiden zijn op deze website en op Mixcloud verzameld.

De allerbeste liedjes in de periode 1940 tot op heden, zijn in de video hieronder op een rijtje gezet. Per jaar is het liedje dat het langste in de Billboard hitlijst stond als beste liedje van het jaar bestempeld. Dat zijn dus 78 liedjes in totaal. Hieronder zie de de Amerikaanse versie. Er is ook een Engelse versie.

Muzikale data

Onderzoek op muziekgebied levert interessante kennis op. Zo heeft data journalist Miriam Quick Spotify binnenstebuiten gekeerd op zoek naar het meest verdrietige liedje ooit. Liedjes worden in Spotify namelijk omschreven op de emotie die het oproept. Op basis van deze emotie en andere parameters waaronder dansbaarheid en energie, is een lijst samengesteld met de meest verdrietige nummers. Hieronder de top 5.

1. The First Time Ever I Saw Your Face – Roberta Flack (nummer 1 in 1972)
2. Three Times a Lady – Commodores (1978)
3. Are You Lonesome Tonight? – Elvis Presley (1960)
4. Mr Custer – Larry Verne (1960)
5. Still – Commodores (1979)

En om je wat op te vrolijken, kun je hieronder het allerzieligste nummer ooit beluisteren.

Nog meer cijfertjes…  You Tube groeit groter en groter. Dagelijks worden er 5 miljard video’s bekeken. Muziekvideo’s zijn verreweg het populairst. Muziek is verantwoordelijk voor 32% van alle views. En dat zijn dus 1.600.000.000 muziekvideo’s die iedere dag worden bekeken… Niet te geloven. Meer You Tube cijfermateriaal is verzameld op VideoNitchDespacito Luis Fonsi en Daddy Yankee is de meest bekeken muziekclip…… 5.473.454.392 weergaven op 3 september 2018

Nog meer onderzoek op basis van muzikale is afkomstig van Matt Daniels van Pudding cool. Hij heeft de woordenschat van hiphop artiesten onderzocht en afgezet tegen de vocabulaire van Shakespeare. Shakespeare zou in zijn hele werk 28.829 verschillende woorden hebben gebruikt en zou een woordenschat hebben van meer dan 100.000 woorden. Ter vergelijking: de ‘gemiddelde’ Nederlander kent zo’n 42.000 woorden. Daniels wilde weten hoe het gesteld stond met de vocabulaire van hip hop artiesten en onderzocht hun songteksten. De meeste artiesten zitten zo tussen de 4.000 en 5.000 worden. Uitschieter en nummer 1 is de voor mij onbekende Aesop Rock. In zijn songteksten gebruikt hij in totaal maar liefst 7392 verschillende woorden. Daarom een liedje van Aesop Rock, getiteld Klutz. Het nummer begint met de welbekende woorden Can’t motherfuck a motherfucker. 

Bijzonder

En als laatste heb ik ook nog enkele bijzondere, opvallende en opmerkelijke zaken uit de wereld van de muziek verzameld.

Allereerst de nieuwe song van de Death Valley Girls. Nieuw liedje… Ik wist geen eens van het bestaan van deze band af, maar toch… een nieuw liedje is altijd het beluisteren waard. Disaster (Is What We’re After) is de naam van de track. Ik vind er niet veel aan. De clip vond ik wel erg leuk. Lekker melig. Iggy Pop die een hamburger eet. Natuurlijk is het idee gepikt. Andy Warhol at ooit ook een hamburger in een film. Het ging om 66 Scenes From America, van de Deense filmmaker Jørgen Leth uit 1982.

Een ouderwetse bandrecorder als percussie-instrument. Het Open Reel Ensemble uit Japan weet heel veel herrie uit die tapes te halen.  Luister er zelf maar naar.

Operazangers Piotr Beczala en Susanna Phillips van de Metropolitan Opera uit New York nemen een plaat op. Dat doen ze met behulp van de opname-apparatuur die werd gebruikt in 1909. De geluidsdrager was destijds een wasrol. Op de video hieronder kun je beluisteren hoe die opnamen klinkt.

De Dans van de suikerfee uit De Notenkraker van Tsjaikovski is dit keer niet een ballet, maar een ritje van drie Line Riders.