Muzikale Ontdekkingen, deel 5 over cijfers, bijzondere liedjes en vinyl

In Muzikale Ontdekkingen, deel 5 gaat het over vinyl, de cijfers, nummers en getallen achter muziek en bijzondere liedjes, zoals muziek uit Griekenland van meer dan 2000 jaar geleden, een accordeon op zonne-energie en al drummend jongleren. En leer ook hoe je strategisch een liedje moet schrijven.

Muzikale Ontdekkingen, deel 5

Bekijk hieronder de verschillende video’s, muzieksites, verzameling geluiden, vinyl nieuws, unieke muziekinstrumenten en andere muzikale ontdekkingen die ik voor je heb verzameld in het vijfde deel in deze rubriek.

Vinyl Nieuws

In de Verenigde Staten is in het eerste half jaar van 2018 de verkoop van vinyl weer gestegen ten opzichte van die periode in 2017. In totaal zijn er in de eerste 6 maanden van 2018 meer dan 7,6 miljoen platen verkocht. (Bron: Nielsen)

The British Phonographic Industry en de UK Entertainment Retailers Association zullen voor de allereerste keer de National Album Day organiseren. Dit heuglijke feit vindt plaats op 13 oktober. Alle deelnemer wordt gevraagd om precies om 3.33 uur hun favoriete langspeelplaat, de 33,3,  te draaien. Reden voor deze speciale dag is dat het dit jaar 70 jaar geleden is dat de elpee werd ‘geboren’.

En ook uit onverwachte hoek is er belangstelling voor vinyl. Zo heeft kaartenverstuurder Hallmark zich ook begeven op de vinylmarkt. Je kunt een singletje opsturen naar je geliefde, vriend, vriendin of wie dan ook. You’re simply the best van Tina Turner als verjaardagskaart of Need You Tonight van INXS voor Valentijnsdag! Nog niet in Nederland!

Bekijk beroemde elpeehoezen als bewegende plaatjes.

Vinyl is niet alleen voor de platenspeler. Van oude elpee’s en singels kun je ook lampenkappen maken. Robin Bontenbal maakt dergelijke lampen. Je kunt ze kopen!

Wat krijg je als je Another one bites the dust van Queen achterwaarts op de plaat afspeelt? Luister zelf maar.

Cijfers en getallen

Forbes heeft een lijstje samengesteld van de 15 best betaalde DJ’s in de hele wereld.

Online platenarchief en marktplaats Discogs is inmiddels meer dan 10 miljoen titels groot.

De allereerste studio-opname van Bowie dateert uit 1963. Hij was toe 16 jaar oud en was de zanger van The Konrads. Luister naar een fragment van I Never Dreamed.

Er is genoeg geld voor de productie van Pick It Up! – Ska in the ’90s. Dit is nog te maken muziekdocumentaire over de enorme populariteit van Ska muziek in de jaren ’90. Op Kickstarter was een crowdfundingcampagne georganiseerd. Er was een bedrag nodig van $100.000,- om deze documentaire te financieren. En dat is gelukt! De teller staat nu op $120.000,-. Dat betekent dat we in april 2019 deze documentaire kunnen gaan bekijken. De trailer is nu al beschikbaar.

Het wereldberoemde muziekfestival Woodstock dat in 1969 werd gehouden, betaalde de hoofdact Jimi Hendrix een bedrag $18,000. Santana was nog niet zo beroemde en moest het doen met $750,-

De verkoop van cassette bandjes is in Engeland enorm toegenomen. De verkoop in de eerste 6 maanden van 2o18 maakte een groei door van maar liefst 90%. Tussen januari en juni zijn 18.500 cassettes verkocht terwijl dat het eerste half jaar van 2017 er een kleine 10.000 waren.

cassettebandjes
Bron afbeelding: Scott Schiller via Flickr

Het nummer November Rain van Guns N’ Roses is op You Tube al meer dan 1 miljard keer bekeken. Dit maakt band de best bekeken act uit de jaren ’80 en ’90 op You Tube. Nog maar een keertje kijken dan?

Bijzonder

Everyday Chemistry is de naam van een album van The Beatles. Waarschijnlijk heb je hier nog nooit van gehoord! Dat kan kloppen, want dit album is nooit uitgebracht. James Richard ontving op 9 september 2009 een cassettetape waarop alle nummers van dit album stonden. Een bijzonder verhaal. Je kunt het nalezen op The Beatles never broke up.

Leer heel strategisch een liedje te schrijven met de tool Hit Songs Deconstructed.  Met de tool kun je erachter komen wat muzikale trends zijn, wat zijn de kenmerken van de compositie, in welke toonsoort is het nummer geschreven en welke instrumenten zijn gebruikt. Hit Songs Deconstructed kun je dit allemaal uitvogel en zo zelf inspiratie opdoen voor een hitsong.

Muzikant en You Tube ster Andrew Huang ontving een gitaar van lego. Hij besloot ook nog enkele andere muziekinstrumenten van legostenen te bouwen. Bekijk het op de video hieronder.

Heb je je ooit afgevraagd hoe oude Griekse muziek klonk? De muziek van 750 tot 350 voor Christus. Op onderstaande video kun je het beluisteren.

Een accordeon op zonne-energie. Mamoka Kinder heeft er eentje gebouwd.

Een Kroatische man trouwde met een mevrouw uit Kenia. De band speelde Kroatisch-Keniaanse bruiloft muziek.

Junior Silveira omschrijft dit als Weird Soviet Psych Folk. En dat is het ook. Vreemd!

Fuman Musicoloco kan drummen én jongleren en kan dat ook nog eens tegelijk.

In 1973 maakte Salvador Dalí een 3D-portret van de hersenen van Alice Cooper. Dali gebruikt chocolade éclairs, mieren, diamanten en vroege holografische technologie. Op onderstaande video zie je hoer de bijzondere ontmoeting tussen de Spaanse kunstenaar en de shock rocker. Lees er meer over op Another Man.

Een Gregoriaans koor bestaat uit geestelijken die traditionele muziek van de rooms-katholieke kerk zingen. A capella en in het Latijn. Op MyNoise.net vind je een Gregoriaanse koor generator  Hiermee kan je diverse elementen van het koor naar eigen smaak aanpassen. Een beetje meer galm, een beejt meer Humhum of meer volume van de kerkklokken.

Multitracking, mixing en overdubbing zijn nu heel gewoon. Maar in 1952 was  het een zeldzaamheid. Eén van de eersten die deze techniek toepaste was Blake Reynolds. Luister hier naar zijn versie van Waiting for the Robert E. Lee, waarin Reynolds alle instrumenten voor zijn rekening nam.

Typ een artiest in op Live Plasma en je krijgt voorstellen voor artiesten die muziek maken uit een gelijk genre en min of meer dezelfde muziek maken. Leuk speelgoed!