Muzikale Ontdekkingen, deel 4: lp-hoezen design en mashups

In Muzikale Ontdekkingen, deel 4 gaat het over het ontwerp van elpeehoezen, een muzikale ode aan de komkommer, een broertje op de accordeon en zijn dansende zusje, twee bijzondere mashups en natuurlijk heel veel toffe muziek.

Muzikale Ontdekkingen, deel 4

Bekijk hieronder de verschillende video’s, muzieksites, verzameling geluiden, unieke muziekinstrumenten en andere muzikale ontdekkingen die we voor je hebben verzameld in het vierde deel in deze rubriek.

Volgens Hypebot.com worden er ieder ieder 1000 liedjes per uur toegevoegd aan streaming diensten zoals Spotify, Apple, Google Music en Napster. Dit betekent dat er dagelijks 24.000 tracks worden toegevoegd en jaarlijks zelfs zo’n 9 miljoen. En er worden ook heleboel liedjes uitgebracht die nooit via deze streaming diensten te beluisteren zijn, maar zeker wel de moeite waard zijn. Gelukkig kun je die weer beluisteren via Forgotify.

Zonder Muziek is een site die adressen toont van van muziekloze horeca en winkels.

Discogs is een van mijn favoriete sites om allerlei muziekdingetjes op te checken. Uit welk jaar is de plaat, door wie het geschreven.. ? Dat soort zaken zoek ik regelmatig op op Discogs. Maar eigenlijk is het een marktplaats voor CD’s en vinyl. De site bestaat als 18 jaar en heeft sinds zijn bestaan meer dan 1 miljoen muziekvermeldingen op genoteerd (bron Billboard).

Als ik aan het woord plaatje denk, dan denk ik aan een plaat van vinyl, een elpee of een single. Maar er zijn natuurlijk ook grafische plaatjes: afbeeldingen. Wist je dat je van muziek een grafisch plaatje kunt maken? Op Creative Lab wordt uitgelegd hoe dat moet!

Like Sugar is de nieuwe single van Chaka Kahn. Het is voor het eerst in meer dan 10 jaar dat ze weer een plaat uitbrengt. Vette baslijn! En wat nog beter is dan de muziek, is de videoclip. Lekkere dansers waar je naar blijft kijken… en Chaka zelf schittert door afwezigheid!

Victor Willis was de zanger van Village People. Hij schreef de hit YMCA in zes uurtjes tijd en verdient daar nog steeds een paar miljoen dollar per jaar mee.

Storm Thorgerson had als beroep  elpeehoezenontwerper. Hij was het boegbeeld van het Londense ontwerpbureau Hipgnosis en het brein achter ontwerpen van vele albumhoezen. Hij was onder meer hofleverancier van Pink Floyd en zijn inspiratiebronnen waren onder meer de schilderijen van Magritte and Dalí. Bekok hieronder het laatste vraaggesprek dat hij hield, het zogenaamde The deathbed interview.

Onlangs is Women’s Radio gestart. Dit is een radiostation uit Londen met alleen maar vrouwelijke presentatoren. Doel van dit radiostation is om vrouwen van alle leeftijden en culturen een duidelijke stem te geven. Een radiostation by women and for women.

Ooit gehoord van een Mayuri, een Zurna of een Haegeum? Het zijn alledrie muziekinstrumenten. Google heeft deze 3 exemplaren en 7 andere onbekende muziekinstrumenten voor je op een rijtje gezet.

Zurna
Dit is dus een Zurna. Bron afbeelding: Arent [CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Kworb.net is een site voor de datafreaks onder de muziekliefhebbers. Op basis van informatie uit onder meer  ITunes, Spotify, You Tube en diverse radiostations worden lijstje samengesteld. Wie is bijvoorbeeld de meest gedraaide artiest en welk liedje is het populairst.

Het huis waar pianiste en zangeres activiste Nina Simone opgroeide in Tryon, North Carolina. wordt gerestaureerd. Het huis is door de jaren heen verkocht gekocht, gerestaureerd en eindige uiteindelijk als een vervallen krot. een groep kunstenaars bundelden hun krachten en besloten het te kopen voor het bedrag van $95.000,-. De woning is inmiddels gerestaureerd en heeft de status van ‘National Treasure’ gekregen. (via Art News)

The Proclaimers zongen in 1988 het nummer 500 Miles naar de top. En dat kwam echt door de beats. Want als die er niet in hadden gezet,was het een waardeloos nummer. Luister zelf maar.

Macka B brengt een ode aan de komkommer. De Cucumba zoals de komkommer in Jamaica wordt genoemd, is namelijk heel gezond.

Twee leuke mashups; De eerste is Careless Whisper van George Michael en Seasons in the Abyss van Slayer. De tweede is Paradise City van Guns ’n Roses en Living for the City van Stevie Wonder.

Nterini is de laatste single van de Malinese zangeres Fatoumata Diawara. De single is een ode aan de 1 miljard migranten en gaat over een dolende migrant op reis door de woestijn. Voor die track werd samen met de Ethiopische fotografe Aïda Muluneh een grafische video gemaakt, opgenomen in de Danakil woestijn in Ethiopië.

Stephen Ray Lester speelt banjo, houdt van metal en drank. Maar zelfs als hij dronken is, klinkt het nog te gek!

Donald Jones zingt over melk. Hou jij van melk? Ja natuurlijk want Everybody likes milk. Dat is dan ook de titel van het nummer uit 1964 om de consumptie van melk te promoten. Op de B-kant stond Milkshake Twist. De intiatiefnemer was de M-Brigade, dat was de populaire naam van het Nederlands Zuivelbureau in Den Haag.

Once In A Lifetime van The Talking Heads klinkt heel eng, als je alleen de stem van David Byrne hoort.

With A Little Help From My Friends van The Beatles op het carillon.

KBG84 is een bijzondere Japanse popgroep. Alle bandleden zijn name ouder dan 80. KBG84 komt van het eiland Okinawa. Op dit eiland worden de mensen enorm oud en de popgroep bewijst dat maar weer eens. Luister naar Come on and Dance.

Luister naar het nummer uit de computergame The Elder Scrolls-  Morrowind gespeeld op een viool in een tunnel.

Russische jongen speelt de accordeon en zijn zusje danst.

De basgitaar is een van mijn favoriete instrumenten. Niet alleen om naar te luisteren, maar ook om er over te schrijven. Ik heb onlangs een gastblog opgesteld over 10 songs met een bijzonder bas-intro. Zo kwam ik ook Doe Maar op het spoor met Hennie Vrienten op de bas. Ik was nooit zo’n fan van deze band, maar de bas-intro op Smoorverliefd maakt alles meer dan goed!