Muzikale Ontdekkingen, deel 3: fluisterviool en hardst spelende band

In Muzikale Ontdekkingen, deel 3 gaat het over een beatboxer in de MRI Scanner, de allerhardst spelende band ter wereld, een fluisteropera, K-pop, Hambone, Barbeque ’67 en meer muzikale ontdekkingen. Ook wordt er antwoord gegeven op de vraag waarom de muziek van tegenwoordig zo slecht is. 

Muzikale Ontdekkingen, deel 3

Bekijk hieronder de verschillende video’s, muzieksites, verzameling geluiden, unieke muziekinstrumenten, soundtracks en andere muzikale ontdekkingen die we voor je hebben verzameld in het derde deel in deze rubriek.

Verzameling met invloedrijke soundtracks uit jaren ’70 films. Je kunt gelijk doorlinken naar Spotify.

Loom is een tool waarmee je op basis van een tekening een liedje kunt componeren.

Sound Voyage is een wereldreis door geluiden.

Met Noises Online kun je je eigen mix van ontspannende sounds en relaxte achtergrondgeluiden maken.

Dit keer gaat het niet om de muziek, vind ik niet echt om naar huis te schrijven, maar om de video. Die is te gek. Luister en kijk vooral naar Glow van LUC.

Changes is een nummer van John Sipher. Hij speelt trombone en gebruikt een loop pedal.

Waanzinnige uitvoering van Old Man van Neil Young. Hij was 26 toen hij dit zong. Erg young!

Ken je de Korg synthesizer nog? Met name de synthesizer PS-3300 was populair onder muzikanten. Deze synthesizer was eerder een fabriek, dan een muziekinstrument. Er zijn vele hits mee gemaakt onder meer door Klaus Schulze, Vangelis en Jean-Michel Jarre. Deze synthesizer is er nu ook in handzamer formaat: de FB-3300. je kunt hem gewoon via je computer bedienen. Je moet hem wel even downloaden om er mee aan de slag te kunnen!

Korg PS 3300
De beroemde synthesizer van Korg: de PS 3300. Bron afbeelding: Mojosynth [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons
Thomas Grillo geeft een korte introductieles ’themerin spelen’. Hij laat je zien je noten moet spelen, hoe je vibrato kunt aanbrengen en hoe je met het volume van een theremin moet regelen. Hij gebruikt een speciale techniek, het zogenaamde ‘Aerial Fingering’. Klinkt smerig, maar dat is het gelukkig niet. Het is een techniek waarmee je van noten kunt wisselen. Grillo speelt op een Moog Etherwave Pro theremin.

Muted is het stilste stuk ooit gecomponeerd voor soloviool. Zij kreeg drie jaar geleden het allerslechtste nieuws dat een muzikant kan overkomen: haar gehoor was ernstig beschadigd en eigenlijk moest ze stoppen met musiceren. Ze vond een originele manier om toch nog muziek te blijven maken. Samen met collega’s, waaronder Louis Andriessen, schreef ze de fluisteropera Muted. Ze speelt daarin op onder meer op een fluisterviool. Deze speciale viool is een viool die minder decibellen produceert dan de normale, akoestische viool. De fluister viool is speciaal voor Germino gemaakt door ontwerper Marcel Wanders samen met vioolbouwer Bas Maas.

Luister hieronder naar een fragment uit de fluisteropera.

Waarom is de muziek van tegenwoordig zo slecht? Word je een ouwe lul, een oude doos en was vroeger alles beter? Nee hoor! De muziek van heden ten dage is gewoon echt slechter dan vroeger. Alle liedjes lijken op elkaar, de melodie is voorspelbaar en er is een gebrek aan creativiteit. En dat is wetenschappelijk bewezen! Op onderstaande video wordt het geheim van de belabberde muziek van vandaag uit de doeken gedaan!

De Ghanese rapper Efo Chameleon spoort al rappend mensen aan om zijn land schoner te maken. Keep Ghana Clean is zijn devies. Ghana kent veel vervuiling. Er is veel plastic zwerfvuil, luchtverontreiniging en de starten zijn smerig.  In het dagelijks leven is Chameleon boer en als die milieuverontreiniging heeft er voor gezorgd dat de cassave-oogst ernstig verminderd. Om mensen bewust te make dat ze hun land schoon moet houden, rapt Chameleon er flink op los. Klinkt goed! Via Het nieuws van de vooruitgang.

Bekijk hieronder beelden uit de MRI Scanner van een beatboxer in actie. Hier kun je zien hoe lippen, tong en keel bewegen tijdens het beatboxen.

Bij de hambone slaat de muzikant zichzelf op zijn armen, benen, borstkas of wangen, met de bedoeling een slaginstrument na te bootsen. Hieronder een hambone in actie.

Barbeque ’67 was niet de naam van een groot bachanaal. Nee, het was het allereerste rockfestival ter wereld. Het werd gehouden in een grote boerenschuur Lincolnshire, Engeland. Een kaartje kostte £1, en de de allerbeste artiesten traden op, zoals Cream, The Jimi Hendrix Experience, Pink Floyd, Geno Washington and the Ram Jam Band. Het geluid was slecht, maar de sfeer was goed!

Barbeque67
Poster van Barbeque ’67. Via Wikipedia

De Online Tone Generator is een site met een aantal tools over geluid en tonen. Zo vind je er een gehoortest, kun je de piepjes van een telefoon nabootsen, is het mogelijk om een instrument te stemmen, is er een noise generator en vind je er ook nog wat theorie over akoestiek.

Sleazy Joe is een Zweedse rock band. Ze hebben een record op hun naam staan. Het is de allerhardst spelende band ter wereld. In 2008 gaven ze een concert waarbij maar liefst meer dan 143 decibel werd gemeten. Een absoluut record. En dat is bijna net  zoveel als wanneer je 25 meter af staat van een die straaljager die aan het opstijgen is.

De leeftijd dat mensen hun muzikale voorkeuren ontwikkeling ligt bij jongens tussen de 13 en 16 jaar en bij meisjes is dat wat eerder, namelijk tussen 11 en 14 jaar.

De RKS Wave elektrische gitaar is een gitaar die je telkens een ander uiterlijk kunt geven. Een design gitaar. De gitaren zijn van Amerikaanse makelij en worden met de hand gemaakt. Hieronder kun je een rood exemplaar bewonderen.

RKS Wave elektrische gitaar
Een rode RKS Wave elektrische gitaar. Bron afbeelding: Rahim Sonawalla [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
K-pop is hot! De Zuid Koreaanse Boy BTS band scoort en voor het eerst in 12 jaar heeft  een niet Engelstalige act een nummer 1 positie in de ‘America’s album chart’ met het album Love Yourself: Tear. Alles wat je wilt weten over K-pop lees je het artikel  The A-Z of K-pop: know your sasaengs from your monster rookiesFake Love is hun laatste nummer. Ik vind het afschuwelijk… Waarom zou je denken? Chevk de video hieronder maar even en je kunt het zelf beoordelen

House of the Rising Sun gespeeld met bottleneck door slide gitarist Krbi.