Muzikale Ontdekkingen, deel 2: protest en vrolijke muziek

In Muzikale Ontdekkingen, deel 2 gaat het over bijzondere omgevingsgeluiden, vinyl, veel protest, een zingende wasmachine, filmmuziek, dierengeluiden, de Milky Way Blues, heimwee naar het cassettebandje, de oksel als percussie instrument en meer muzikale ontdekkingen.

Muzikale ontdekkingen, deel 2

Bekijk hieronder de verschillende video’s, muzieksites en geluidskunst en andere muzikale ontdekkingen die we voor je hebben verzameld in het tweede deel in deze rubriek.

De eerste muzikale ontdekking is de Map of metal: een overzicht met de meest bekende metal nummers.

Naast de Top 40 en de Billboard Hot 100 komt ook You Tube met een eigen hitlijst: De You Tube Charts. Het bedrijf heeft het gelijk groots aangepakt en en heeft de video hitlijst in maar liefst 44 landen gelanceerd. Dit is Nederlandse You Tube hitlijst. En nog meer nieuws van You Tube. Het videoplatform gaat namelijk bij muziekvideo’s niet alleen de naam van het liedje en de artiest vermelden, maar voortaan worden ook de auteur, label en uitgever worden vermeld. Het duurt natuurlijk nog wel even voordat alle clips zijn voorzien van deze informatie.

De muziek van nu is een stuk somberder dan 30 jaar geleden. Echt waar! Het is namelijk onderzocht door de wetenschappers van de Universiteit van Californië. Zij beluisterden een half miljoen liedjes uit de Engelse hitlijsten en kwamen erachter dat de muziek uit 2015 circa 20 procent ongelukkiger is dan die uit 1985. Om dit te checken gebruikten ze een wiskundige formule die zaken als snelheid, ritme, majeur en mineure akkoorden in kaart bracht. Het recept voor vrolijke muziek was in ’85 duidelijk nog niet voorhanden!

Op Hipstersound vind je prettige omgevingsgeluiden waar je lekker bij kunt relaxen en je hoofd leeg kunt maken.

De geluiden van protest kun je bekijken en beluisteren op de wereldkaart The Sounds of Protest. Ook soul muziek en protest tegen onrecht, ongelijkheid, armoede, het establishment of wat dan ook, gaan heel goed samen. Luister naar de beste Soul Music Protest Songs.

soul music protest songs
Voor een Stradivarius viool worden miljoenen neergeteld. Waarom is zo’n Strad toch zo enorm kostbaar?

Bizar verhaal! Derek Amato heeft een ernstig ongeluk gehad. Hij dook hij in het ondiepe gedeelte van een zwembad en knalde met zijn hoofd tegen de bodem. Hierdoor had een zware hersenschudding en had last van gehoor- en geheugenverlies. Maar hij knapt en op en na enkele dagen besloot hij zomaar piano te gaan spelen. Had hij nog nooit gedaan. Maar alsof er een wonder was gebeurd, kon hij pianospelen als een dolle…

Jingle nodig. Op Maestro Media kun je gratis jingles downloaden, die je onbeperkt en zonder extra kosten mag gebruiken. En wat zeg je dan…

The Magic of Making Sound is een video over Foley-artiesten. Geluidskunstenaars!

Wil je je gehoor trainen? Kijk dan eens op Ear Training Practice. Hier vind je heel veel oefeningen om je muzikale gehoor te testen. Je vindt er oefeningen om akkoorden on der de knie te krijgen, je leert alles over intervallen en ritmes, je leert muziek notatie en doet nog veel meer muzikale kennis op. Oefen elke dag een klein beetje en je wordt een muzikaal wonder.

gehoor trainen
Wil je je gehoor trainen? Bron afbeelding: Pixabay

Op Vinylhub vind je echte muziekwinkels die vinyl verkopen. Het is een een project van Discogs en je vindt er niet alleen platenzaken, maar ook een overzicht met platenbeurzen en meer op vinylgebied.

Luister naar rustgevende white noise omgevingsgeluiden.

Behoefte aan het geluid van een roffel. Surf dan naar Drumsounds.

roffel
Geef eens een flinke roffel! Bron afbeelding Megapixel

Sweetsoundtrack is ’the place to be’ voor muziek- en filmliefhebbers. Je vindt er filmmuziek uit heel veel beroemde bioscoopfilms. Je kunt zoeken op film én op artiest!

De viool is een veelzijdig instrument. Je kunt er muziek op spelen, maar ook tal van dierengeluiden mee nabootsen. Luister naar onder meer naar een zeemeeuw, vlieg, koe en olifant.

Yuri Suzuki is een designer en geluidskunstenaar. Hij denkt dat achtergrondgeluiden die door huishoudelijke apparaten worden veroorzaakt, van invloed zijn op onze stemmingen. Door een wasmachine, een mixer of een fluitketel muziek te laten maken, in plaats van te laten brommen, wordt volgens hem het leven een stuk aangenamer. De tentoonstelling Furniture Music zie je het bewijs en kun je luisteren naar een zingende wasmachine en een muzikale fluitketel.

Het is alweer even geleden, maar op 6 mei was het wereld lachdag. Elke eerste zondag van mei wordt wereldwijd World Laughter Day gevierd. Dit jaar heeft Radio HaHa daarom een speciale podcast gemaakt van 6 uur lang die je hieronder kunt beluisteren.

Deze cross country skiers lijken op muzieknoten. Je kunt deze noten ook echt spelen. Luister maar!

muzikale skiërs
Bron afbeelding: Reddit via TYWKIWDBI

Je bent nooit te oud om eens lekker te dansen. Bekijk de moves van deze oma die danst op Sweet Dreams van The Eurythmics.

De Melkweg klinkt als jazz. Dat is ontdekt door astronoom Mark Heyer van de Universiteit van Amherst. Hij heeft op basis van 20 jaar radiotelescoopdata, een algoritme ontdekt in de bewegingen van gassen. Dit algoritme heeft hij omzet in muzieknoten, zodat we kunnen ‘horen’ hoe de Melkweg klinkt. Luister naar de Milky Way Blues.

Voor de nostalgische geesten onder ons is er DAW Cassette. Dit is een tool waarmee je je weer waant in de jaren ’80. Met DAW Cassette wordt het geluid van een cassettedeck nagebootst. Het werkt simpel. Gewoon een MP3 uploaden en het je gaat minstens 30 jaar terug in de tijd.

Deze jongen uit midden Afrika beschikt over een perfect ritmegevoel. Hij maakt muziek met onder meer zijn oksels.

Meer muzikale ontdekkingen?

Heb je ook een bijzondere geluidsbibliotheek, audiocollectie, een verzameling liedjes of een andere muzikale ontdekkingen gedaan? Laat het ons dan a.u.b weten. We plaatsen de mooiste en meest interessante muzikale ontdekkingen in deze rubriek!