Muziekinstrumenten van ijs

In Luleå Zweeds Lapland, kun je luisteren naar muziekinstrumenten van ijs. Ze vormen samen het orkest van ijs. Dit orkest is geeft concerten in een speciale ICE concert hall.

Ice Music

Deze muziekinstrumenten van ijs zijn ontsproten uit het brein van Tim Linhart, een Amerikaan endie tegenwoordig met zijn gezin in Luleå, Zweden woont. Hij is een ijskunstenaar met tientallen jaren ervaring met ijs. Hij maakte er altijd al kunst van en de overstap naar Ice Music was snel gemaakt. Het begon in 1998. Hij bouwde toen zijn eerste ijsinstrument: een viool. Later kwamen daar ook andere muziekinstrumenten bij.

IJsconcert

Elke winter sindsdien heeft Tim een orkest en een concertzaal van sneeuw en ijs gebouwd en ijsmuziekconcerten gegeven in de Verenigde Staten, Italië en Zweden. Zo’n ijsorkest bestaat uit vele muziekinstrumenten van ijs. Natuurlijk is er een viool, altviool, cello, bas, gitaar, banjo, mandoline, drums, xylofoon, fluiten en een pijporgel ontwikkeld. Om zijn ijsmuziek ten gehore te brengen heeft Tim 9 ijs concertzalen met zitplaatsen van 85 tot 350 mensen ontworpen en gebouwd.

En heb je het al te koud gekregen, luister dan ook eens naar een zwetend orkest. Volg Ice Music ook op You Tube.

Bronnen: Idea City, Nag on the Lake, Strings Magazine