Muziek als medicijn: het vermindert pijn en angst tijdens operatie

Muziek als medicijn. Het werkt echt! Patiënten die naar muziek luisteren tijdens een operatie zijn minder angstig en hebben minder pijn. Dat hebben onderzoekers van de Erasmus MS wetenschappelijk zijn aangetoond.

Muziek als medicijn

In het tijdschrift British Journal of Surgery hebben onderzoekers van Erasmus MC onlangs hun conclusies over een onderzoek naar ‘perioperatieve muziek’ gepubliceerd. Rosalie Kühlmann van Erasmus MC deed  en studie naar het gebruik van muziek bij operatiepatiënten en leverde bewijs voor het feit dat muziek werkt als een medicijn. Muziek heeft echt invloed heeft op de hersenen, op angst, stress en pijn.

Geen bijwerkingen

Muziek vóór of na de operatie of zelfs in de operatiekamer is eenvoudig toe te passen. Zet mooie muziek op je mobieltje en doe oordopjes in en luister naar je favoriete nummers. een simpel medicijn, dat bovendien veilig en  duurzaam is en geen bijwerkingen kent.

muziek als medicijn
Muziek als medicijn. het werkt echt. Bron afbeelding: Pixabay

Witte vleugel

In het Erasmus MC staat sinds kort een witte vleugel in de nieuwe hoofdingang waarmee de patiënten opgebeurd worden. En het ziekenhuis gaat nog verder, want er worden  verkennende gesprekken gevoerd over een samenwerking met het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Steun muziek als medicijn

Muziek als behandeling verdient  een grotere plaats in de gezondheidszorg. Daarom wil de foundation Muziek als Medicijn  op wetenschappelijke basis vaststellen waar en wanneer muziek een positief effect heeft en de toepassing ervan stimuleren. Je kunt de stichting steunen met een financiële donatie!

Bronnen: Erasmus MCHet nieuws van de vooruitgang, Trouw