Moogseum:

In 1964 bracht Robert Moog de eerste synthesizer op de markt. Zo’n 55 jaar later is een museum gewijd aan de Moog synthesiers: het Moogseum.

Minimoog

Robert (Bob) Moog was een Amerikaans muziekinstrumentbouwer. Hij begon in 1949 met het bouwen van theremins en later ontwikkelde hij synthesizers. Aanvankelijk bouwde hij deze allen op bestelling ,maar vanaf 1964 kon je zo ook in de winkel kopen. Het werd pas echt een succes toen hij in1970 de integrale synthesizer bouwde, waarbij het toetsenbord en de elektronica bij elkaar in één kast geplaatst waren. Dit instrument werd bekend als de Minimoog en was een revolutie in muziekland.

Minimoog
Minimoog. Bron afbeelding: Kimi95.(Original text : http://www.vintagesynth.com/moog/voyager.php), CC BY 3.0, via: Wikipedia

Dé Syntheziser

Later kwam daar ook de Polymoog bij en eigenlijk werd de Moog synoniem voor de synthesizer. Een van de eerste albums waarop dit instrument te horen was is Switched-On Bach uit 1968 van de Amerikaanse componiste Wendy Carlos. Je kunt dit album op onderstaande video beluisteren.

Onlangs heeft de Bob Moog Foundation heeft het Moogseum in Asheville, North Carolina, geopend.

Moogseum

Een museum dat niet alleen Moogs laat zien, maar waar je ook kunt luisteren naar de theremin en waar je kunt ronddolen in de nagebouwde werkplaats van Bob Moog. Bekijk hieronder de aankondiging van het Moogseum.

Bronnen: Synthopia, The Verge, Wikipedia