Louie Louie: meest gecoverde lied aller tijden

Gisteren, 11 april was het de verjaardag van Richard Berry. Hij zou 85 jaar zijn geworden. Richard Berry is niet echt bekend, maar zijn grootste hit Louie Louie is dat wel. Gisteren, 11 april was het dan ook Louie Louie Day. Het nummer is meer dan 1000 keer gecovered. Waarschijnlijk het meest gecoverde lied aller tijden.

Louie Louie

Louie Louie is een Amerikaans Rock-‘n-roll nummer dat in 1955 geschreven is door Richard Berry. Berry bracht het pas in 1957 samen met The Pharaohs uit. Aanvankelijk als B-kant van de single You Are My Sunshine. De bekendste versie is die van The Kingsmen uit 1964.

Louie, Louie, oh, oh, me gotta go
Louie, Louie, me gotta go

Fine little girl she waits for me
Me catch the ship for cross the sea
Me sail the ship all alone
Me never think me make it home

Louie, Louie
Richard Berry: het brein achter Louie, Louie. Bron Afbeelding: Wikipedia

Inspiratie

De inspiratie voor het nummer haalde Richard Berry uit drie andere tracks: El Loco Cha Cha door Rene Touzet (1956), One For My Baby And One For The Road in de versie van Frank Sinatra (1951) en Havana Moon door Chuck Berry (1955). Toen Berry backstage moest wachten voor een optreden in de Harmony Club Ballroom nam Berry schreef hij op het ritme van El Loco Cha Cha de tekst van zijn mega hit op de een stukje toiletpapier. Luister hieronder naar zijn drie inspiratiebronnen


Een heel bijzonder nummer

Het nummer vind ik eigenlijk helemaal niet zo bijzonder. Maar toch is het een heel bijzondere trakc. Dat komt omdat het een van de meest gecoverde nummers. In het boek Louie Louie van Dave Marsh uit 1993 staan meer dan 1000 versies genoteerd, waaronder die van Otis Redding, The Kinks, Frank Zappa, Jim Morrison, Jan & Dean, Motörhead, Led Zepplin, Blondie, Nick Cave, Joan Jett, The Grateful Dead, Tommy Petty, Tina Turner, John Lennon, Iggy Pop, David Bowie en Robert Plant om er maar een paar te noemen. Ook kun je voor een overzicht van covers terecht the Louie list.

Wat het nummer ook bijzonder maakt is dat er zoveel over geschreven is. Buiten het hiervoor genoemde boek zijn er diverse website aan dit nummer gewijd, waaronder de Louie Louie Advocacy and Music Appreciation Society, oftwel Llamas en de site van Theo. En wat het nummer nog meer zo speciaal maakt is dat er een Louie, Louie Day bestaat: 11 april, de geboortedag van Richard Berry.

Mijn top 3 van covers, zijn de volgende 3 nummers.

Flamin Groovies uit 1971

Toots & the Maytals uit 1971

Barry White uit 1981

Bronnen: Perfect for Roquefort Cheese, Wikipedia