Wil je even lekker psychedelisch gaan? Lees dan het boek De psychedelische sixties van Wiebren Rijkeboer. Hierin schrijft hij over 56 Amerikaanse bandjes die in de jaren ’60 de mooiste psychedelische muziek hebben gemaakt, maar die eigenlijk nauwelijks succes hebben geoogst. Jammer want er zitten pareltjes tussen. Gelukkig is er het boek van Rijkeboer.
Lekker psychedelisch, maar onbekend
Sommige bands zijn nog steeds bekend. Wie kent The Byrds, Love, Moby Grape en Buffalo Springfield niet? De meeste bandjes die in het boek aan de orde komen, zijn onbekend, althans voor mij. Een van die bands is The Moving Sidewalks uit Houston, Texas. Deze band speelde bluesrock en vormde de start van de carrière ZZ Top-gitarist, Billy Gibbons. Een van hun bekendste nummers is 99th Floor.
Trippy sitar
De sitar is onlosmakelijk verbonden met psychedelische muziek. Een sitar klinkt natuurlijk trippy, is anders dan de geijkte instrumenten en een vlucht uit het dagelijkse en doodgewone. Een van de eerste popnummers met de sitar in de hoofdrol is Norwegian Wood (This Bird Has Flown), van The Beatles uit 1965. Maar ook in de V.S. was sitar een belangrijk instrument in de psychedelische musicscene. Luister maar eens naar Gone And Passes By uit 1967 van The Chocolate Watchband.
Ook wel werd het geluid van de sitar nagedaan. Luister maar naar het nummer Why uit 1966 van The Byrds.
Wat is psychedelische muziek?
Psychedelische muziek is geestverruimende muziek met teksten die gebaseerd zijn op dromen en nachtmerries. Het is de muziek van de kids die een uitweg proberen te zoeken uit hun saaie leventje. Het is hippiemuziek uit de jaren ’60 overgoten met flowerpower en drugs. Het is niet een vaste stijl, maar uit zich in diverse muzikale genres: van rock en blues, maar ook in soul en folk. Binnen het genre werden vaak nieuwe opname-technieken, geluidseffecten gebruikt en niet westerse instrumenten bespeeld, waaronder Farfisa-orgeltjes, de sitar en vervormde gitaren. Lekker psychedelisch!
Vervormde gitaar: lekker psychedelisch
Een ander kenmerk van de psychedelische muziek waren de vervormde gitaren. Luister maar eens naar het nummer Determiniation uit 1966 van The Kitchen Cinq.
Lekker psychedelisch zijn ook de gitaren van Bubble Pupy op het nummer Hot Smoke and Sassafras uit 1969.
Ook op het album van Crazy Horse Roads (1968) van de band Stained Glass vormen die vervormde gitaren een hoofdbestanddeel.
Ontdekkingstocht door geestverruimende muziek
Het boek De psychedelische sixties is een heerlijke ontdekkingstocht door de Amerikaanse geestverruimende muziek. Ik heb muziek van bandjes ontdekt, waar ik tot op heden nog nooit van had gehoord en naar had geluisterd. The Sacred Mushroom bijvoorbeeld of The Blues Magoos en The Peanut Butter Conspiracy. De Psychedelische Sixties: 56 Amerikaanse bandjes is uitgegeven bij de Kleine Uil. En wil je meer dan alleen tekst en foto’s, dan kun je op onderstaande Spotify playlist alvast de beste songs beluisteren.