Internationale kampioenschappen kunstfluiten

Kunstfluiten bestaat echt! En er zijn internationale fluitkampioenschappen en er is zelfs een Whistlers Hall of Fame! Nooit geweten dat kunstfluiten zo populair is!

Vogelgeluiden

In Nederland was het kunstfluiten begin jaren ’50 behoorlijk populair. De bekendste fluiter was Jan Tromp die na het winnen van een talentenjacht bekend werd. Hij blies op zijn vingers en kon fluiten als een vogel. In onderstaande video kan je zijn kunsten beluisteren. Achter de piano zit Han Reiziger.

Wereldkampioen kunstfluiten

Nederland heeft ook een wereldkampioen kunstfluiten. Het gaat om Geert Chatrou. Hij speelt blokfluit en dwarsfluit maar is met name een zeer talentvol kunstfluiter. Hij was in de beste kunstfluiter ter wereld in 2004, 2005 en 2008. Chatrou is niet van de vogelgeluiden, maar fluit ‘echte muziek’. Tot zijn repertoire behoren ondermeer de Blokfluitsonates van Handel, de vioolconcerten van Bach, de Blokfluitconcerten van Vivaldi, Summertime van Gershwin en In a Sentimental Mood van Duke Ellington behoren tot zijn repertoire.

In onderstaande video die gemaakt is van de 35ste internationale fluitkampioenschap in Tokio in 2008 is hij te zien, rond 1.00.

Samen met Whistling Diva Carole Anne Kaufman fluit Geert Chatrou het nummer Bésame Mucho

Pucker Up – the Fine Art of Whistling

Chatrou speelde hij de hoofdrol in de film Pucker Up – the Fine Art of Whistling gemaakt door Emmy Award-winnaars Kate Davis en David Heilbroner. In deze film worden zes kunstfluiters gevolgd die deelnemen aan de Annual Whistler’s Convention in 2004, in Louisburg, North Carolina. De film begint met de volgende wijze woorden:

The world is divided into two types of people

Those who whistle and those who have tried

Pucker Up is hieronder te bekijken,

Kampioenschappen kunstfluiten

Ieder jaar werd in Louisburg in het zuiden van de Verenigde Staten, de International Whistlers Convention gehouden. Na meer dan 40 jaar wordt dit evenement niet meer georganiseerd en de website www.whistlingiwc.com is uit de lucht. Op onderstaande video kun je een reportage van filmmaker en kunstfluiter Len Chi bekijken die in 2012 deelnam aan de fluitkampioenschappen.

Maar er zijn veel meer evenementen en in India en Japan worden veel regionale kunstfluit kampioenschappen georganiseerd. In 2019 is er weer een internationaal toernooi dat gehouden wordt in Los Angeles:  de masters of whistling.

kunstfluiten
Kunstfluiter aan het werk. Bron afbeelding ukg.photographer via Flickr.

Ook leren kunstfluiten?

Zelf kan ik er niets van en ik heb ook geen ambities, maar voor degenen die wel willen kunstfluiten kun je terecht op de Wikihow pagina en op de website van de Northern Nightingale Linda Parker Hamilton. Ook kun je de tutorial van Andy Ino bekijken.

Lees ook het bericht over de paardenbloemfluit.

Bronnen: Rijnmond, TrouwVolkskrant