Het nieuwjaarsnummer van Sun Ra

Met het nieuwjaarsnummer van Sun Ra wil ik iedereen een fantastisch 2020 toewensen. Het gaat om het nummer Happy New Year To You! dat hij samen The Qualities op de plaat zette.

Limbo, Batman en Robin

Sun Ra zette wel vaker ongebruikelijke en grappige nummers op de plaat. Vaak deed hij dat in in samenwerking met een andere artiest of onder een andere naam. Zo speelde hij in 1963 orgel op het limbo album van zangeres Roz Croney How Low Can You Go en in 1966 kwam hij met het Batman and Robin-album onder de naam The Sensational Guitars Of Dan & Dale. Lusiter hieronder naar twee nummers.

Whole Lot of Shaking Going On

Batman Theme

Sun Ra

Sun Ra werd geboren als Herman Poole Blount in Birmingham in Alabama. In zijn jeugd was zijn bijnaam Sonny. In 1952 gebruikte hij zijn geboortenaam niet meer en noemde zichzelf Le Sony’r Ra. Zijn artiestennaam werd Sun Ra. De naam is een verwijzing naar zijn bijnaam en naar Ra, de oude Egyptische god van de zon. Sun Ra was een bijzondere muzikant en een bijzonder mens. Hij zei dat hij op Saturnus was geboren en dat hij tot het “Engelen Ras” behoorde. Hij ontwikkelde zijn eigen levensfilosofie. Dat was een kosmische filosofie die verlichting en vrede predikte boven alles. Maar volgens Sun Ra kon dat niet op onze aarde en mensen waren er niet vrij. Dat zou volgens hem pas gebeuren nadat je was overleden. Dan kon je deze planeet namelijk verlaten. Zijn muziek was zijn een manier om mensen naar zijn levensfilosofie te laten luisteren.

Geld verdienen

Zijn werk en muziek waren doorspekt van zijn levensbeschouwing. Een voorbeeld is het platenlabel El Saturn Records dat hij in 1956 oprichtte. Dat is genoemd naar de planeet waar hij vandaan kwam. Deze planeet is de plaats waar de bewoners in betoverende, gouden capes gekleed zijn, voorzien zijn van een derde oog op het voorhoofd en zonne-antennes op het hoofd hebben. Het kostte natuurlijk heel wat geld om zijn boodschap over te brengen en dat bracht hij bij elkaar met muziek en bracht platen uit. Bij het label El Saturn bracht hij in de jaren ’50 twee lp’s uit: Super-Sonic Jazz en Jazz In Silhouette. Om de kas nog meer te spekken zette hij ook een lekkere commerciële doowop kerst en nieuwsjaarssingle op de plaat.

Nieuwjaarsnummer van Sun Ra

Het nieuwjaarsnummer van Sun Ra wordt gezongen door The Qualities, een onbekende zanggroep. De mare gaat dat de single thuis in één enkele take is opgenomen. Je hoort Sun Ra op het harmonium en hij wordt begeleid door gitaar, sleigh bells en woodblock. Wanneer de single is opgenomen is niet helemaal duidelijk. De een zegt 1955, op Discogs staat het jaar 1956 en er wordt door Norton Records, het label dat de plaat in 2011 opnieuw uitbracht, gesproken van 1960.

nieuwjaarsnummer van Sun Ra
Een heel gelukkig nieuwjaar!

Bronnen: Dangerous Minds, Mister Motley, The Vinyl Factory, Wikipedia