Happy Hardcore hits op de piano

Als je de negentiger jaren bewust hebt meegemaakt kan het fenomeen Happy Hardcore je niet ontgaan zijn. Zo rond 1993 kwam deze muziekstroming op en speelde een grote rol binnen de wereld van hardcore en house muziek.

Happy Hardcore

Deze muziekstijl heeft bekende Nederlandse namen voortgebracht waaronder DJ Paul Elstak en Mental Theo. Zij waren verantwoordelijk voor vele bekende hits binnen het genre. De muziek werd voornamelijk gemaakt in een bedroom studio met studio monitoren en midi keyboard en werd met DJ controllers afgespeeld voor het grote publiek!

Gabberrage

Het woord gabber komt oorspronkelijk uit de Hebreeuwse taal en heeft de betekenis Maat of Makker. Dit woord werd ook gebruikt voor alle bezoekers van de feesten die de Happy Hardcore muziek draaide. Misschien wel het bekendste feest was Thunderdome, een raveparty die voor het eerst werd gehouden in de jaarbeurs in Utrecht in 1992.

De echte gabber

Een gabber was te herkennen aan zijn trainingspak, kale kop (of voor de vrouwen: een staart strak naar achteren en eventueel aan de onderkant opgeschoren) en droegen allemaal Nike Air Max schoenen met weggestopte veters. Gabbers vinden dat niet alleen het uiterlijk van belang is. Gabber zijn zit in je. Het is een levensstijl.

Bekijk hieronder de muziekfilm Gabbers. Deze film geeft een mooi tijdsbeeld van gabbercultuur in de jaren ’90.

Gabbers nu

Intussen is de wereld van de gabbers klein. Toch bestaat Thunderdome nog steeds. De DJ’s uit deze wereld zijn ook niet meer bezig met de vroegere hype rond Happy Hardcore, maar DJ Paul Elstak is bijvoorbeeld nog steeds actief als DJ, live act en als producer.

Hardstyle Pianist

Het genre Happy Hardcore is niet meer zo groot als vroeger, maar is nog lang niet ter ziele. Er is nog een groep die nog altijd luistert naar deze muziek. De artiest Hardstyle Pianist heeft een mashup gemaakt van zijn favoriete hits uit de ’90-er jaren en laat zien dat Happy Hardcore nog steeds leeft. Hij maakte een cover met hits zoals Luv You More en Have You Ever Been Mellow. Hieronder is de video te zien:

Lees ook het artikel over Mokum Records, het Amsterdamse platenlabel dat verantwoordelijk was voor vele gabberklassiekers.