Beroep: Geräuschemacher en Foley artiest

Een Geräuschemacher zorgt voor het geluid van krakende vloeren, piepende deuren, een golf op het strand, ruizende bomen, een kusje, het openen van een fles cola en ander geluidseffecten. Er is onlangs een mini documentaire verschenen over deze bijzondere beroepsgroep: The Magic of Making Sound.

The Magic of Making Sound

The Magic of Making Sound is een korte documentaire van Great Big News en gaat over de kunst van het geluid maken. De personen die verantwoordelijk zijn voor deze geluidsefecten woorden Foley artiesten of Geräuschemachers genoemd.

Geräuschemacher

Een Geräuschemacher zorgt voor de geluidseffecten in een film of hoorspel, voetstappen, piepende deuren of omgevingsgeluiden. Het werk van een Geräuschemacher valt nooit op. Het gaat om geluiden die je in het echt ook zou kunnen horen. Het werk van een slechte Geräuschemacher valt natuurlijk wel op en is enorm lachwekkend!

Veel Italiaanse en Bollywoodfilms, en vrijwel alle animatieseries en tekenfilms maken gebruik van een Geräuschemacher. In films kunnen hierdoor ongewenste achtergrondgeluiden tijdens de opname weggepoetst worden, zoals overvliegende vliegtuigen. Op onderstaande video zie je een Geräuschemacher in actie.

Vele namen

De term komt Geräuschemacher komt uit het Duits en het beroep is bekend onder diverse andere namen. In Nederland wordt dit beroep geluidenman, of geluidenvrouw genoemd. In Vlaanderen gebruikt met de term bruiteur en in de Verenigde Staten, en ook steeds meer in Nederland, noemt men dit een Foley-artiest. Deze laatste term is vernoemd naar Jack Foley, een van de eersten die deze methode toepaste. In de tijd van de stomme film werd Foley  door Universal Studio’s ingehuurd toen concurrent Warner Bros de eerste geluidsfilm uitbracht. Geluid werd belangrijk. Universal moest mee in de vaart der volkeren en en kaapte Foley en andere geluidstechnici weg bij de radio, waar zij aan de slag waren als geluidsmensen voor en hoorspelen in elkaar zetten. De geluidseffecten uit hoorspelen maakten via Jack Foley de sprong naar film.

gerauschemacher
De attributen van een Gerauschemacher. Bron afbeelding: Badseed [CC BY-SA 3.0], via  Wikimedia Commons

Beroemde Foley artiesten

Een beroemde Hollywood Foley artiest is Gary Hecker. Voor de creatie van geluiden maakt hij gebruik van de meest bizarre gereedschappen en hulpmiddelen. Het geluid van sneeuw maakt hij met zakjes maïszetmeel. Om het geluid van een wandelend hondje na te bootsen, gebruikt hij handschoenen waarvan hij de vingertoppen heeft beplakt met paperclips. En voor het geluid van een zwaard dat uit de schede wordt getrokken, gebruikt hij een ijzeren keukenspatel. Op de video zie je Hecker aan het werk.

Een beroemde Nederlandse Foley artiest is  Ronnie van der Veer. Het aantal films waaraan hij heeft meegewerkt is indrukwekkend: Gooiseche Vrouwen 2, The Lobster, Alleen maar nette mensen, Riphagen enzovoorts. Ook was hij de Foley van van The Lobster. Bekijk hieronder de trailer.

Check meer weetjes over muziek en geluid.

Bronnen: De la GardeOpen CultureWikipedia