De familie van Aretha

Aretha Franklin is overleden. Dezelfde sterfdag als Elvis Presley overigens! Aretha’s mooiste nummer vind ik Gotta Find Me an Angel. En waarschijnlijk heeft ze die nu gevonden! Ze is oud geworden: 76 jaar. Voor de meeste mensen is dit nog geen eens zo oud, maar als je het vergelijkt bij haar familieleden, is het stokoud.

Muzikale ouders

Franklin is geboren uit muzikale ouders. Moeder, Barbara Franklin, was een kerkpianist. Haar vader was Reverend C.L. Franklin. Een dominee die zijn muzikale preken op de plaat zette. Het resultaat waren 76 live albums. Luister eens naar Climbing Higher Mountains

In 1972 zong Aretha ditzelfde nummer. Het verscheen op haar Gospel album uit 1972 Amazing Grace. In deze opname zie je een korte opname van Aretha die het nummer in de kerk van haar vader zingt. Paps is trots op haar! Aretha zong vaker in de kerk van haar vader. Zo is haar debuutalbum, Songs of Faith uit 1956, live opgenomen in de New Bethel Baptist Church. Aretha was toen pas 14 jaar.

Carolyn Franklin de schrijver van Gotta Find Me an Angel 

Arteha’s jongere zus Carolyn Franklin overleed in 1988 aan borstkanker. Ze was pas 43 jaar oud. Carolyn was overigens degene die mijn favoriete nummer Gotta Find Me an Angel schreef. Dat deed ze samen met Sonny Saunders. Het verscheen in 1973 op het album Hey Now Hey (The Other Side of the Sky). Het is echt een familienummer want in het achtergrondkoor hoor je Carolyn Erma Franklin zingen.

Carolyn schreef wel meer voor Aretha, waaronder Ain’t No Way, Baby, Baby, Baby en Save Me. Carolyn had ook een eigen carrière als zangeres en ze had een bescheiden hitje met It’s True I’m Gonna Miss You.

Erma Franklin

Erma was de oudere zus van Aretha. Ze had in 1967 een hit met Piece Of My Heart. In 1968 werd dit nummer gecoverd door Janis Joplin die er een monsterhit mee scoorde.

In 1969 had Erma nog een hit met Gotta Find Me a Lover (24 Hours a Day). Daarna raakte haar eigen loopbaan in het slop en startte ze als achterzangeres bij Aretha. Ook Brenda Bryant een nicht van de Franklins maakt deel uit van dit achtergrondkoor. Erma overleed in 2002, op 67 jarige leeftijd aan keelkanker.

Broers Franklin

Naast Erma en Caroly had Aretha ook nog twee broers: Cecil and Vaugh. Over Vaugh is weinig bekend. Broer Cecil was jarenlang haar manager. Hij vervulde deze taak tot zijn dood. Hij stierf op in 1989 aan longkanker. Hij was toen 49 jaar.

Vandaag stierf ook Aretha. Ze is maar liefst 76 jaar geworden. En dat is stokoud als je het vergelijkt bij haar familieleden. Als ik kon zingen zou ik een liedje voor je zingen: A Song For You.