Einde van de disco op Disco Demolition Night

Op 12 juli 1979 was het einde van de disco. Radio-dj Steve Dahl was dit genre meer dan zat en gooide tussen twee honkbalwedstrijden een berg discoplaten op de brandstapel.

Disco haat

Rockfans hadden een hekel aan de muziek die ze commercieel en eentonig vonden. Steve Dahl, een 24-jarige radio-dj uit Chicago, haatte disco. Hij kotste op de film Saturday Night Fever die de disco mega populair had gemaakt. Hij vond het afschuwelijke muziek en zijn weerzin werd alleen maar groter toen het radiostation waar hij werkzaam was, besloot alleen disco te draaien. Dahl weigerde en verloor zijn baan. Tijd voor wraak.

Disco Sucks

Dahl vond een nieuwe baan bij een ander radiostation. Nu kon hij vendetta vorm gaan geven. Hij liet buttons maken met de tekst ‘Disco sucks’ en voerde een anti-disco campagne voor het nieuwe radiostation waar hij werkte. Hij wilde een ‘Disco Demolition Night’ worden die moest worden gehouden op 12 juli 1979, in het honkbalstadion van Chicago. Daar vond namelijk de dubbele honkbalwedstrijd plaats van de Chicago White Sox tegen de Detroit Tigers. Dahl riep zijn luisteraars op om naar de wedstrijd en aldaar een discoplaat mee te nemen om op een brandstapel te gooien.

Honkbal

De opkomst was enorm. Men verwachtte zo’n 20.000 mensen, maar het waren er zo’n 60.000 . Het waren veelal stomdronken jongeren. Ze frisbeeden de platen het veld in en er werd ook een groot deel door Dahl opgeblazen. De explosie sloeg een krater van minstens een halve meter in het speelveld. Het publiek rende daarna massaal het veld op dat uiteindelijk helemaal kapot getrapt werd.

Einde van de disco

Disco Demolition

De tweede wedstrijd tussen de White Sox en de Detroit Tigers kon daarom niet doorgaan. Een dag later werd de winst aan de Detroit Tigers toebedeeld. De Disco Demolition was gelukt, maar de favoriete club van Dahl verloor door zijn toedoen de wedstrijd. Bekijk hieronder twee video’s over de Disco Demolation.

Einde van de disco

Veel honkbalfans waren woedend. Ook veel disco-artiesten waren meer dan pissig. Nile Rodgers, voorman van disco groep Chic, vergeleek Dahl’s actie met de boekverbrandingen van de nazi’s. Ook Gloria Gaynor en The Bee Gees waren woedend. Muziekcritici noemden de actie van Dahl racistisch en homofoob.

Ook in Nederland

In Nederland was met ook klaar met de disco. De new wave band Gruppo Sportivo scoorde in 1979 een hit met Disco Really Made It (‘it’s empty and I hate it’). Het werd hun grootste hit!

Bronnen: DJ Broadcast, A Journal of Musical Things, The Legacy of Music, Muziekweb