Eerbetoon aan Martin Luther King in 5 liedjes

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat Martin Luther King werd doodgeschoten. Daarom hebben we een muzikaal eerbetoon aan Martin Luther King samengesteld voor deze mensenrechtenactivist die opkwam voor de rechten van de zwarte bevolking in Noord-Amerika. Maar eerst wat achtergrondinformatie over Dr. King.

I Have a Dream

King werd beroemd in de jaren vijftig en zestig door zijn geweldloze verzet tegen de rassenscheiding in de Verenigde Staten. Hij organiseerde diverse vreedzame protesten, zoals de Montgomery Bus Boycott in Montgomery, Alabama. Ook gaf King veel speeches. Tijdens de betoging in 1963 hield hij op de trappen van het Lincoln Memorial zijn legendarische toespraak ‘I Have a Dream’. In die speech sprak hij de hoop uit dat mensen ooit op hun gedrag en niet op hun huidskleur beoordeeld zouden worden. Op 10 december 1964 ontving hij voor zijn inzet op het gebied van mensenrechten de Nobelprijs voor de Vrede.

eerbetoon aan Martin Luther King
Martin Luther King Jr. spreekt een menigte toe vanaf de trappen van het Lincoln Memorial waar hij zijn beroemde ‘I Have a Dream’ toespraak hield in 1963. Bron foto: Wikimedia

Vermoord

Op 4 april 1968 werd Martin Luther King op 39-jarige leeftijd vermoord toen hij op het balkon van het Lorraine Motel in Memphis, Tennessee stond. De Amerikaan James Earl Ray bekent de moord en wordt uiteindelijk  veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De familie van Martin Luther King gelooft overigens niet dat James Earl Ray de moordenaar is. Zij denken dat King slachtoffer is van een samenzwering van onder meer FBI ens de CIA. De moord op King was een dieptepunt in de jaren zestig, waarin ook andere progressieven en voorvechters van burgerrechten in de Verenigde Staten, zoals president John F. Kennedy (november 1963), Malcolm X (februari 1965) en Robert F. Kennedy (juni 1968), slachtoffer werden van geweld.

Martin Luther Kingdag

Voor velen is Martin Luther King een symbool voor de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten gebleven. De derde maandag in januari is in de VS de Martin Luther Kingdag, een nationale feestdag, gewijd aan King en zijn gedachtegoed. Ook vandaag, 4 april, is een bijzondere dag. Het is namelijk precies 50 jaar geleden dat King werd vermoord.

Eerbetoon aan Martin Luther King

Als muzikaal eerbetoon aan Martin Luther King hebben we 5 liedjes verzameld waarin het gedachtegoed van King centraal staat. Het zijn niet de geijkte nummers, maar onontdekte pareltjes. Beluister ze hier alle vijf.

1. Ballad Of Birmingham van Jerry Moore uit 1967 staat op het album Life is a Constant Journey Home. Het gaat over de geweldloze protestactie die King in 1963 organiseerde in Birmingham, Alabama.

2. Why? (The King Of Love Is Dead) is een nummer van Nina Simone dat verscheen op ‘Nuff Said! uit 1969.

3. King Is Not Dead van  Dr. William Truly Jr. uit 1970. Een Spoken Word nummer.

4. I Have A Dream is een instrumentale track van Herbie Hancock dat verscheen op het album The Prisoner uit 1969. Het hele album is een ‘social statement written in music’ en is een muzikaal protest tegen de onderdrukking van zwarten in de VS.

5. Dr King van singer songwriter Mason Jennings is een nummer dat in 2000 verscheen op het album Birds Flying Away.

Meer nummers over Martin Luther King vind je op Soul Music Songs en beluister ook de playlist op Tidal, getiteld Music from the Mountaintop: Songs for Martin Luther King Jr. Day.

Bronnen: Historisch NieuwsbladVandaag in de geschiedenisWikipedia