Spotify kan een playlist maken van jouw DNA

Spotify en Ancestry hebben de handen ineen geslagen waardoor je een playlist kunt samenstellen op basis van jouw eigen DNA.

Muzikale roots

Ancestry is een Amerikaans bedrijf dat DNA-testen aanbiedt. Door stalen van je DNA -meestal wat wangslijm- te laten onderzoeken, kun je meer te weten komen over je voorouders en je etnische afkomst. Zo’n test kost je $99,-, maar je krijgt dus heel veel informatie over je roots. Spotify heeft de handen ineengeslagen met Ancestry. De twee bedrijven hebben een playlist-generator ontwikkeld, waarmee je muzikale roots kan omzetten tot een playlist.

DNA playlist generator

Op basis van de resultaten van jouw DNA test, kun je de verschillende etniciteiten en regio’s van je voorouders invullen. De generator stelt vervolgens een afspeellijst op met nummers die de cultuur van je voorouders weerspiegelen. Heb je bijvoorbeeld Spaanse voorouders, dan is de kans groot dat Dani Fernández of Juan Magán met Mala Rodriquez in je lijstje staan.

Deceptie

De DNA playlist is natuurlijk een leuk geintje en meer een creatieve marketingstunt dan een echte genen-playlist. Het zegt niets over jouw persoonlijke smaak. Een beetje een deceptie dus. Maar als je het niet kan laten, moet je het zelf weten. Ga dan op zoek naar jouw muzikale DNA.

Eng of spannend?

Is deze ontwikkeling nu eng of spannend? Ik weet het niet zo goed. Ik zou in ieder geval mijn DNA gegevens niet aan een streamingdienst willen afstaan. En trouwens ook niet aan een stamboombedrijf als Ancestry. In juni 2018 was MyHeritage, een concurrent van Ancestry het slachtoffer van een datalek. Circa 92 miljoen gebruikersnamen en wachtwoorden zijn toen gestolen….

Bron afbeelding: Public Domain Pictures

Muziek voor psychopaten

Je kunt dus op basis van wat wangslijm een DNA playlist samenstellen. Maar wist je dat jouw muzieksmaak ook iets zegt over jouw psychische gesteldheid? Zo vind ik het nummer No Diggity van Blackstreet, Dr. Dre en Queen Pen een heerlijk nummer. Draai het het heel vaak! Maar nu blijkt dat als je dit nummer, net zoals ik te gek vindt, de kans aanzienlijk is dat je psychopatische trekjes in je hebt. Hou je van My Sharona van The Knack of Titanium van Sia dan is die kans het kleinst. Er is altijd wel wat… Niets van aantrekken, volg gewoon je hart en zing mee!

Hey yo, hey yo, hey yo, hey yo


Bronnen: Computeridee,The Guardian, NME, Quartz