Disco uit Somalië en funk uit Mogadishu

Bij disco denk je aan landen als de V.S. en Engeland. Maar in de jaren ’70 en ’80 was er ook disco uit Somalië en funk uit Mogadishu.

Somalische disco

In die tijd werd er op de radiostations in hoofdstad Mogadishu heel veel Somalische funk, disco, soul en reggae gedraaid. Muzikanten die grote afro’s en glimmende kleding gaven optredens in de meest trendy nachtclubs van de stad. Een van de discobands was de Dur Dur Band Luister bijvoorbeeld eens naar Is Yeelyel.

Somali Disco Mixtape

In 2015 sloegen Caykh Recordings en Jakarta Records de handen ineen en brachtne een mixtape uit waarop de beste funk en disco uit Somalië te belsuiteren was. Luister hieronder naar Au Revoir, Mogadishu: A 1970s-80s Somali Disco Mixtape.

Van korte duur

De disco uit in Somalië was maar een kort leven beschoren. het was maar van korte duur, want er kwam een brute burgeroorlog tussen. De muzikanten vluchtten het land uit en aan de levendige muziekwereld kwam een einde. De video Somali Night Fever die je hieronder kunt bekeijken vertelt het verhaal van de mensen die Somalische muziek levend houden.

Bronnen: The Guardian, Metafilter, Okay Africa