Bijzondere covers van Africa van Toto

Ongebruikelijke covers van Africa van Toto. Dit nummer wordt door veel muziekliefhebbers als het toppunt van de jaren ’80 kitsch beschouwd. Toch is de track voor heel veel muzikanten een bron van inspiratie.

Over Africa

Africa is een nummer de Amerikaanse band Toto en is te vinden op het album Toto IV uit 1982. Ik vind het een vreselijk nummer. De track verenigt alle triestheid uit de jaren ’80 met zijn vreselijke eighties muziek. Dat domme refrein, die kille synthesizers, die afschuwelijke humorloze clip… Ook enkele bandleden van Toto konden het eigenlijk niet aanhoren en wilden het zelfs van het album schrappen. En als ze dit hadden gedaan dan waren ze miljoenen misgelopen. Het nummer is uitgegroeid tot een mega hit en leverde de bandleden heel veel pegels op.

It’s gonna take a lot to take me away from you
There’s nothing that a hundred men or more could ever do
I bless the rains down in Africa
Gonna take some time to do the things we never had

Zelfkwelling

Heb je net zo’n hekel aan dit nummer, dan wordt de Africa Marathon die 30 november wordt gehouden pure zelfkwelling. Ik ga er dan ook niet naar toe. Deze marathon vindt plaats in Bristol. Hij is niet bedoeld voor fans, maar voor mensen die zich willen inzetten aan het goede doel. Je moet er dan wel heel wat voor over hebben en vijf uur non-stop achter, van 23.00 uur ’s avonds tot 04.00 uur ’s nachts, naar deze horror luisteren. Deelnemers kunnen zich laten sponsoren door vrienden en familie. De opbrengsten gaan naar Temwa, een goed doel in Bristol dat zich inzet voor zelfvoorzienende gemeenschappen in Malawi.

Covesr van africa
Bron afbeelding: Nick Roux and Peter Fitzgerald, amendments door Cacahuate, Burmesedays, Joelf en LtPowers [publiek domein], via Wikimedia Commons.

Bijzondere covers van Africa

Het nummer is onnoemelijk vaak gecoverd. Op de meest vreemde manieren en met de meest vreemde instrumenten. Ik heb een lijstje met bijzondere covers van Africa samengesteld. Stuk voor stuk nummers die veel leuker zijn dan het origineel. Het wordt gespeeld op de meest bijzondere instrumenten en manieren.

De eerste cover is van Londenaar Seb Skelly. Hij heeft zichzelf in zessen gedeeld en een blazers sextet opgericht. Hij speelt Africa op de trompet  de althoorn, de flugel horn en de trombone.

Niet de beste uitvoering, maar wel een van de meest bijzondere, is deze versie die gespeeld wordt met een speelgoed kip. Een live exemplaar doet de outro!

Pianist Peter Bence speelt op blote voeten zijn versie van Africa. Zijn pianospel klinkt te gek en soms denk je dat er hele batterij aan percussie instrumenten mee spelen.

Bluegrass cover.

Check ook eens deze Ierse versie van Africa. Het wordt gezongen in Gaelic.

Zanger Mike Tompkins heeft een bijzondere a capella versie van Africa opgenomen.

En zo klinkt het nummer als je het afspeelt in een leeg winkelcentrum. Kil en koud.

En dan een laatste cover. Een jaren ’50 versie van Casey Abrams en Snuffy Walden.

Luister ook deze coverversies van Africa naar bijzondere covers van andere nummers.

Bronnen: Open Culture, Wikipedia