Contrafagot: een laagklinkende paperclip

De contrafagot wordt in het Engels de contrabassoon of double bassoon genoemd. De contrafagot klinkt een octaaf lager dan een ‘gewone fagot’. Ook is de buislengte dan tweemaal zo lang. Best een onhandig instrument!

Laagste houten blaasinstrument

De contrafagot is het laagste houten blaasinstrument dat er bestaat. De buislengte van dit instrument is 5,96 meter. Om dit instrument hanteerbaar te maken is de buis enkele malen ‘dubbelgevouwen’. Overigens komt het woordfagot komt van het Italiaanse woord fagotto, wat takkebos betekent. Luke Whitehead speelt deze fagot en omschrijft het instrument als een laagklinkende paperclip. In onderstaande video legt hij uit hoe het muziekinstrument werkt. Beetje een saai verhaal…

Één speciale noot

De contrafagot is ontstaan vlak na de fagot werd ‘uitgevonden’ en werd voor het eerst in 1620 in Berlijn gesignaleerd. Er zijn geen soloconcerten voor dit muziekinstrument geschreven. De contrafagot werd beroemd gemaakt door Ludwig van Beethoven die als een van de eersten gebruik maakte van dit instrument. In zijn 5e Symfonie krijgt de contrafagot een eigen partij. En het was één speciale noot die deze fagot wereldberoemd maakte. Op de video hieronder wordt die noot uit de doeken gedaan!

Lees meer over bijzondere muziekinstrumenten.

Bronnen: Contrabassoon, Fagot netwerk, Wikipedia