Concert voor een blinde olifant in Thailand

Het concert voor een blinde olifant is een initiatief van Paul Barton. Deze Britse pianist die in Thailand woont, voert een klassiek pianostuk uit voor een blinde olifant, genaamd Lam Duan. Deze olifant brengt haar laatste dagen door in Elephant WorldKijk maar hoe de rustgevende muziek van onder meer Bach en Chopin deze olifant tot rust brengt. Lam Duan staat heerlijk te wiegen bij de piano en lijkt de muziek zeer te waarderen. Ook voor olifant Romsoi heeft Burton een concert verzorgt. Romsoi genoot!

Muziek voor olifanten

Paul Barton musiceert meestal in Elephants World, een asiel voor oude en gehandicapte olifanten. Elephants World werd 5 jaar geleden opgericht en is nu de thuisbasis van ongeveer 10 olifanten. Deze olifanten werden ingezet op teakplantages. Veel van deze dieren zijn blind geworden doordat de door de takken in hun ogen sloegen. Ze zijn in hun leven niet al te best behandeld, maar kunnen gelukkig hun laatste dagen slijten in dit olifantenasiel.

Concert voor een blinde olifant: het begin

Paul Barton begon zijn concertenreeks voor olifanten vanwege Pla-Ra. Dit is een blinde olifant uit Elephants World, een olifantenasiel aan de oevers van de rivier de Kwai in Thailand. Burton speelde in dit asiel een riedeltje op de piano. Het was voedertijd en de olifanten waren lekker aan het peuzelen. Burton begon met een stukje Beethoven en na de eerste noten stopte Pla-Ra onmiddellijk met eten. De olifant was gebiologeerd door de muziek. En dat gebeurde niet één keer, maar telkens weer als Burton op de piano speelde. Maar ook de andere olifanten reageerden op zijn pianospel. Ze werden er rustig van en bleven luisteren. Het pianospel deed hen duidelijk goed! Dat was de reden dat Burton nog steeds pianoconcerten geeft voor olifanten.

concert voor een blinde olifant

Meer muziek voor olifanten vind je op het You Tube kanaal van Paul Barton en op de website Music for Elephants

Bronnen: Animalista Untamed, Open CultureTwisted Sifter