Black Woodstock: ode aan de zwarte cultuur in de V.S.

Je wordt er mee doodgegooid… het is 50 jaar geleden dat Woodstock werd georganiseerd. Ook 50 jaar geleden en veel leuker was Black Woodstock. Dit muziekfestival heette officieel The Harlem Cultural Festival en was een reeks concerten in Harlem, Manhattan die tijdens de zomer van 1969 werden georganiseerd om zo de Afro-Amerikaanse muziek en cultuur te vieren.

Black Woodstock

Black Woodstock was een serie van zes concerten die op diverse zondagmiddagen tussen 29 juni en 24 augustus 1969 in het Mount Morris Park in Harlem werden gehouden. Alleen de allerbeste zwarte muzikanten, zangers en bands traden er op. De lijst bevatte onder andere Nina Simone, BB King, Sly & the Family Stone, Jesse Jackson, Abbey Lincoln & Max Roach, The 5th Dimension, Gladys Knight and the Pips, Stevie Wonder, Mahalia Jackson en Moms Mabley en nog meer muzikale helden. Niet de minste namen. Toch is Black Woodstock nooit zo beroemd geworden als het hippie Woodstock dat ongeveer diezelfde periode, van 15 tot en met 18 augustus 1969, in Bethel werd gehouden.

Black Woodstock

Ode aan de zwarte cultuur

Het idee achter Black Woodstock was om een ode aan de Afro-Amerikaanse muziek en cultuur te geven. Dat was nodig, want er was veel geweld tegen de zwarte bevolking. Zo vonden op 17 augustus 1965, in Los Angeles, de Watts Riots plaats. De oorzaak van deze rellen waren de discriminatie van Afro-Amerikanen en Hispanics. Ook de moord op Martin Luther King op 4 april 1968 en de dood van Malcolm X op 21 februari 1965 werden gezien als geweld tegen de zwarte bevolking.

Black Woodstock
Poster van het Harlem Cultural Festival in 1969, beter bekend als Black Woodstock. Bron afbeeldinng: Gind2005Own work, CC BY-SA 3.0, via Wikipedia

Black Panthers

De politie weigerde de veiligheid van de concertbezoekers te garanderen en de bewaking werd overgelaten aan de Black Panthers. Dat was opmerkelijk want 21 leden van de New Yorkse afdeling van de Black Panthers waren vlak daarvoor aangeklaagd omdat ze een bombardement in diverse winkels Manhattan zouden hebben beraamd om zo de eerste verjaardag van de dood van Martin Luther King te wreken. De Black Panthers beveiligden het evenement perfect en alle concerten verliepen probleemloos.

Geen interesse

De concerten werden bezocht door in totaal 300.000 mensen. Ook werden de optredens vastgelegd op film door tv-producent Hal Tulchin. Hij probeerde de de beelden aan de tv-stations te verkopen, maar geen enkel tv station had interesse en tot op heden zijn de 50 uur durende beelden nog nooit vertoond. Er zijn wel een aantal fragmenten op YouTube verschenen, maar veel meer is er niet gepubliceerd. Vreemd toch! Het zegt wel wat over hoe men toen dacht over de zwarte cultuur. Hieronder enkele fragmenten…. meer kon ik niet vinden.

Black Woodstock: een historische voetnoot?!

Even leek het erop dat Black Woodstock een historische voetnoot wou worden en verder de geschiedenis in zou gaan als het ‘populairste muziekfestival waar je nog nooit van hebt gehoord’. Maar gelukkig zijn er mensen die het Harlem Cultural Festival 1969 weer de aandacht geven die het festival verdiend. Vandaag, 17 augustus, vindt er namelijk een jubileumconcert plaats waarin dit Black Woodstock geëerd wordt. En volgend jaar zal eindelijk een langverwachte documentaire verschijnen met de nooit eerder vertoonde muzikale beelden van Hal Tulchin. En luister hieronder alvast naar de playlist met songs die werden gespeeld op Harlem Cultural Festival 1969 en 2019.

Bronnen: New York Times, The Rolling Stone, Smithsonian , Voices of East Anglia